Üzüm üreticisi endişeli
Sultani üzüm başkenti Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde ihracatın yavaşlaması nedeniyle ürün dalında kaldı. Hasat başında 6 lira olan sofralık üzümün fiyatı 3 liranın altına düştü. Üretici endişeli, çünkü şu anda üzüm fiyatı maliyetin altında.
Dünyanın en kaliteli sofralık üzümü üretilen Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm fiyatı düştü, ürünler dalında kaldı.
Gediz Ovası’nın en doğusu olan Sarıgöl’de 192 bin tarım arazi bulunuyor. Bu arazilerin 120 bin dönümünde de üzüm bağı var. İlçede bir yıl da en az 400 bin ton sofralık üzüm yetiştiriliyor. 2020 yılı sezonu iyi başladı ancak ihracattaki yavaşlama fiyatı 6 liradan 3 liranın altına inmesine neden oldu.
Sultani üzümün yüzde 70’i ihraç ediliyor. Yüzde 20’si iç piyasaya, yüzde 10’u da kurutmalıkta ve alkol sanayinde kullanılıyor. Şaraplık fiyatı da çiftçiyi memnun etmiyor.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen devletin uçak kargo sultani üzümü dış ülkelere daha hızlı ulaştırmasını istedi.
2019 yılına göre girdi maliyetleri ortalama yüzde 60 arttı. Bazı kalemlerde artış yüzde 100’ü de geçti. Çiftçi 1 dönüm bağa ortalama 10 bin lira masraf yapıyor. Şuan 6 bin lira bile kazanamıyor.
Üzümün dalında kalması verimi düşürdüğünü belirten üretici, soğuk hava deposu yöntemiyle ürünün saklanabileceğini düşünüyor.
10 ay boyunca arı gibi çalışan üretici banka kredilerinin baskısı altında yaşıyor.
Köylü daha fazla ve daha kaliteli üzüm üretmek istiyor. Bunun içinde devletin üretimin içine olmasını bekliyor