Sebahat Tuncel: Silah verin ama yanlış anlamayın

HDP, hükümetten insani yardım ve silah yardımı talebinde bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Yanlış anlaşılmasın, savaş değil barış istiyoruz ama silah yardımı yapılsın” dedi.

Sebahat Tuncel: Silah verin ama yanlış anlamayın

HDP, hükümetten insani yardım ve silah yardımı talebinde bulundu. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Yanlış anlaşılmasın, savaş değil barış istiyoruz ama silah yardımı yapılsın” dedi.

Ayn el Arap bölgesinde PKK’nın Suriye’deki silahlı kolu PYD ile çatışan IŞİD’in gittikçe ilerlemesi üzerine başlayan “Kobani” eylemleri can almaya devam ederken Milletvekili Sebahat Tuncel, dün HDP İstanbul İl Başkanlığında bir basın açıklaması düzenledi. Tuncel açıklamasında tezkereye karşı olduklarını söyleyerek koridorun açılmasını ve “Kobani”de çatışan YPG’ye insani yardım ve silah yardımı yapılmasını talep etti. Ayrıca, çıkan olaylarda 35 kişinin hayatını kaybetmesinin sorumlusu olarak AKP hükümetini işaret eden Tuncel, HDP’nin çağrısı sonucunda yaşanan şiddet gösterilerinin de provakasyon olduğunu söyledi.

‘SÖZLER YERİNE GETİRİLMİYOR’

Hükümetle daha önce görüşmeler yapıldığına, bazı sözler verildiğine ancak yapılmadığına dikkat çeken Tuncel, taleplerini şöyle dile getirdi: “Kobani bir ada şeklinde ve 3 tarafında IŞİD saldırıyor, bir tarafı Türkiye’ye sınır. Ve şu an tek yardım gidecek yer hem insani yardımın gideceği yer hem de belki silah yardımının olacağı yer Türkiye. Şimdi, Türkiye bir yandan Irak Kürdistan’ıyla iyi ilişkiler geliştiriyor. Türkiye’de çözüm süreci devam ediyor ama yanıbaşında yine kendi sınırları içinde Kobani’ye yönelik bu ambargonun devam etmesini beraberinde getiriyor. Bizim talebimiz, Sayın Kılıçdaroğlu çağrı yaptı, yeni tezkere çıksın, Türkiye askeri gitsin orada savaşsın diye, biz bunu talep etmiyoruz. Onun yerine orada YPG ve YPJ saldırıyor ve eşit koşulları yok. Yani IŞİD’in özellikle Musul’da aldıkları ağır silahlarla saldırıyor. Ve burası da sadece hafif silahlarla, kalaşnikoflarla saldırıyor. Bunun karşısında uluslararası güçlerden bir destek istiyor. Türkiye kendisi yapmıyorsa bile koridoru açabilir. Yanlış anlaşılmasın biz savaşı değil barışı savunuyoruz. IŞİD eğer Kobani’yi alırsa Türkiye’ye sınır olmuş olacak. Bunun karşısında bu koridorun açılmasını talep ediyoruz. Bu konuda görüşmeler yapıldı, bazı sözler de verildiği ifade ediliyor ama bu sözler yerine getirilmiyor. İnsani yardım açısından da çünkü orada sivil insanlar var. Savaş koşulları nedeniyle yaşam malzemelerine ulaşma sorunları var. Bu ikisinin de yapılmasını talep ediyoruz. Savaşta eşit koşulların sağlanması hem de insani yardım açısından.”

Ezgi Hotalak

/Aydınlık