Askeri ceza kanununda değişiklik
Askeri ceza kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile askeri mahkemelerin kaldırılmasının ardından uyum sağlanması hedeflendi. Peki, kanun ile hangi değişiklikler yapılacak? Ayrıntıları haberimizde izleyelim...
Askeri mahkemelerin kaldırılmasının ardından askeri ceza kanununda değişiklik yapıldı.
AK Parti’nin hazırladığı askeri ceza kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin 20 maddelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kanun ile askeri mahkemelerin kaldırılmasının ardından oluşan boşlukların doldurulması ve Anayasa değişikliğine uyum hedeflendi. Askeri yargıdaki mercilerin adli yargıdaki karşılıkların belirlenmesi de hedefler arasında.
Kanuna göre subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesi cumhuriyet savcısı tarafından alınacak. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları hakkında askeri suçlardan dolayı soruşturma, Cumhurbaşkanının iznine bağlı olacak. Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak.
Kanuna göre askeri suçların soruşturulması izne tabi olacak. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçüstü hallerinde ise genel hükümlere göre soruşturma yürütülecek.
Askeri suçlara ilişkin dava ve işler, Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen ilçelerde kurulu bulunan asliye veya ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Asker kişiler, suçüstü yakalanırsa kaçma olasılığı varsa ya da kimliği hemen belirlenemiyorsa herkes tarafından geçici olarak yakalanabilecek.