Her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu yüzden ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, 'Kendinize ve sevdiklerinize iyilik yapın, sigarayı bırakın' çağrısında bulundu.

Her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu yüzden ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, 'Kendinize ve sevdiklerinize iyilik yapın, sigarayı bırakın' çağrısında bulundu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, sigaranın zararları, bırakma yolları ve Mersin’deki uygulamalar konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin, günümüzde insan sağlığını tehdit eden en etkili faktörlerden olduğuna işaret eden Kemik, sigaranın ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğunu, kaydetti. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Kemik, “Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Önlenebilir akciğer, ağız, yemek borusu, göğüs kanseri, anfizem, solunum problemleri, kulak enfeksiyonları, kalp hastalıkları, diş kaybı ve iyileşme zorluğu gibi birçok sağlık sorununa tütün mamulleri kullanımı sebep olmaktadır. Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu ise tütün mamullerini tamamen bırakmak ya da pasif içiciliğe maruz kalmamaktır” dedi.

“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN YENİ HOBİLER EDİNİN”

Kendi kendine sigarayı bırakmak isteyenlere önerilerde bulunan Dr. Kemik, öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten istemek gerektiğinin altını çizerek, önerilerini şöyle sıraladı:

“Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendikleriniz ile bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinmek gibi yeni alternatifler bulun. Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin.”

"187 İŞLETMEYE 275 BİN 800 TL PARA CEZASI VERİLDİ"

Mersin’de halkın pasif içicilikten korunabilmeleri için il genelinde 49 ekiple 7 gün 24 saat hizmet prensibiyle çalışmalar ve denetimler yapıldığı bilgisini veren Kemik, yapılan denetimlerle birçok kişinin pasif içicilikten kurtarıldığını dile getirdi. 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2014 yılı ilk 10 ayı içerisinde 33 bin 247 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 52 bin 570 denetim yapıldığını aktaran Kemik, “Denetimler kapsamında 187 işletmeye tutanak tutularak 275 bin 800 TL para, iki işletmeye 10 gün ve bir işletmeye 30 gün olmak üzere kapatma cezası verilmiştir. 112 kişiye ise 10 bin 192 TL idari para cezası uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DE 9 AYDA 397 KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI”

Mersin’de tütün ürünleri bağımlısı olup, bırakmak isteyenlere, Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke Devlet Hastanelerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti verildiğini ifade eden Dr. Kemik, şunları kaydetti: “Bu polikliniklerde sigara içenlere, sigarayı bırakma ve sağlıklarının eski düzeyine kavuşması yönünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne 2014 yılı ilk 9 ayı içerisinde bin 511 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 397’si sigarayı bırakmıştır. Sigara kullanan vatandaşlarımızın vakit kaybetmeden hem kendilerinin hem de kendilerini sevenlerin sağlığını korumak için bir an önce sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz.” İHA

yaşam sağlık ölüm sigara duman Hayat zararlı