Polonya İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor

Polonya, zararlı ideolojik unsurlar içerdiğini belirttiği İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aldı.Varşova hükümeti, çekilme sürecini başlattı. Kararı açıklayan Adalet Bakanı, sözleşme ile biyolojik cinsiyete karşı sosyo-kültürel cinsiyet dayatıldığını vurguladı.

Polonya İstanbul Sözleşmesi'nden çekiliyor

Polonya, Türkiye’de de tartışma konusu olan kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nden çekiliyor. Sağcı hükümet İstanbul Sözleşmesi’nin zararlı ideolojik unsurlar içerdiğini iddia etti. Hükümetin kararı başkent Varşova başta olmak üzere çeşitli kentlerde protesto edildi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın da onayladığı kararı, Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro açıkladı. Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin, okullarda çocuklarda toplumsal cinsiyetin anlatılmasını öngörmesinin ailelerin haklarını ihlal ettiğini belirtti. Ziobro, "İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olmanın mağdurların korunmasına da karşı olmak anlamına geldiğini söylüyorlar, bu düpedüz bir yalandır" ifadelerini kullandı.

Polonya Adalet Bakanı, gelecek hafta Çalışma ve Aile Bakanlığı’na talep göndererek İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme sürecini başlatacaklarını söyledi. Ziobro, “Sözleşmenin kadına yönelik şiddetle mücadele hükümlerini kabul ediyoruz. Ancak ideolojik unsurları reddediyoruz. Biyolojik cinsiyete karşı sosyo-kültürel cinsiyet dayatılıyor” dedi.

ulusal.com.tr

İstanbul Sözleşmesi Polonya