Türkiye-Rusya arasında yeni dönemin temelleri 9 Ağustos'ta atılacak

Darbe girişimi öncesi Türk - Rus ilişkileri tamir sürecinde kritik kavşak geçilmişti. Amerikancı darbe girişimi atlatıldıktan sonra gözler yeniden Türk - Rus ilişkilerine çevrildi. Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, 9 ağustostaki Putin - Erdoğan zirvesinin "tarihi bir görüşme" olacağını söyledi. Enerji yatırımlarından ortak terör tehditlerine bölgenin geleceğini etkileyecek bir çok stratejik konu Rusya ziyaretinde ele alınacak.

Türkiye-Rusya arasında yeni dönemin temelleri 9 Ağustos'ta atılacak

Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk yurtdışı ziyeretine hazırlanıyor. 9 Ağustos'ta St. Petersburg'ta yapılacak Erdoğan - Putin görüşmesi iki ana başlığa ayrılıyor. İki liderin stratejik olarak ele alacağı konular; Suriye krizi kaynaklı yükselen terör ile yüksek teknolojili enerji yatırımları, olarak öne çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in gerçekleştirileceği zirve öncesi Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Yardım, yeni dönemin ipuçlarını verdi. Görüşme için bir aydır hazırlık yaptıklarını belirten Yardım, Putin - Erdoğan zirvesinin "tarihi bir görüşme" olacağını söyledi.

Liderlerin "Yol haritasının ana hatlarını çizeceğini" söyleyen Yardım, Rusya ve Türkiye'nin birbirleri için "özel birer ortak" olduğunu belirtti.

Rus Sputnik ajansına konuşan Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi, Erdoğan ve Putin'in St. Petersburg'daki görüşmelerinde Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini de ele alacağını söyledi.

Yardım ayrıca "Akkuyu nükleer santral projesinin gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz" dedi. İki ülke arasında ele alınacak diğer önemli başlık vize serbestisine geri dönülmesi olacak.

İki ülke arasında düğüm noktası olan Suriye konusunda ise yeni bir başlangıç beklentisi yükseldi. Bu konuda önemli bir ayrıntıyı paylaşan Moskova Büyükelçisi Yardım, Putin - Erdoğan zirvesinde terörle mücadelenin "Suriye bağlamında da konuşulacağını" ifade etti.

Türkiye'ye Suriye'den gelen en büyük terör tehditi ABD'nin kara gücü olarak tanımladığı PYD kaynaklı. Aynı şekilde ABD'nin silah verdiği bir çok grup Rusya için tehdit teşkil ediyor. İki liderin ve heyetlerin temaslarında PYD sorunu ile birlikte diğer terör örgütlerinin masaya yatırılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Suriye krizine Rusya ile birlikte çözüm bulmak istiyoruz" demişti. Öte yandan Rusya'nın FETÖ'cü darbe girişimine karşı net tavır koyması ihtilaflı başlıklarda ciddi çözümlerin gündeme gelmesi ihtimalini güçlendiriyor.

türkiye rusya