Üniversitelerde aydınlanma rüzgarı

Üniversitelerde aydınlanma rüzgarı

Türkiye Gençlik Birliği’nin öncülüğünde 26-27 Aralık’ta Ankara Üniversitesi Dr. Abdulkadir Noyan Konferans Salonu’nda Aydınlanma Sempozyumu düzenlenecek. Sempozyum çalışmaları kapsamında Türkiye Gençlik Birliği aralık ayını ‘aydınlanma ayı’ ilan etti ve öğrenci topluluklarıyla birlikte üniversitelerde etkinlikler düzenlemeye başladı. Öğretim üyeleri, sanatçılar, gazeteciler başta olmak üzere Türkiye’nin aydın birikiminin gençlikle buluştuğu ve yurdun dört bir yanına yayılan çalışmalarla kampüslerde aydınlanma rüzgarı esiyor.

İstanbul’da tüm yerleşkelerde etkinlikler düzenleniyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u ağırlayan gençler Marmara Üniversitesi’nde Müjdat Gezen ile sanat ve aydınlanma söyleşisi gerçekleştirdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliği onlarca öğrenci ayakta takip etti. İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ise devlet tiyatrolarından kovulan sanatçı Levent Üzümcü ile ‘İstibdat Kumpanyası’ oyunu üzerine söyleşi düzenledi. Üzümcü, konuşmasında; ‘Cumhuriyet bizi karanlıktan kurtaracak.’ diyerek gençlerin laiklik etrafında birleşmesi gerektiğini vurguladı.Çukurova Üniversitesi Yayın Kulubü de Levent Üzümcü’yü Adana’da konuk etti. İstanbul Aydın Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu ise usta sanatçı Yılmaz Gruda ile sanata ve aydınlanmaya dair konuştu.

Marmara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu, 24 Aralık Perşembe günü gerçekleştireceği ‘Türkiye’de Basın Özgürlüğü’ konferansı ile Aydınlık Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Haber Müdürü Aykut Küçükkaya’yı konuk edecek.

TGBliler, aydınlanma ayı kapsamında İzmir’de de çalışmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Egemonya haber portalı basın özgürlüğü söyleşisinde Sözcü Gazetesi Muhabiri Gökmen Ulu’yu konuk etti. Üniversite yönetiminin yasağına rağmen söyleşiye yüzlerce öğrenci katıldı. Topluluk, ‘Aydınlanma ve laiklik’ konferansıyla etkinliklerini sürdürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Cumhuriyetçi Düşünce Topluluğu ise üniversitenin aydınlanmacı profesörleriyle birlikte Atatürk dönemi iktisat politikalarını konuştu. Kırıkkale Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu da cumhuriyet dönemi iktisadi gelişmelerini Aydınlık Gazetesi yazarı Yıldırım Koç ile inceledi.

26-27 Aralık'ta gerçekleşecek olan Aydınlanma Sempozyumu' nun çağırıcılarından olan Hacettepe Üniversitesi Ütopya Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Beytepe yerleşkesinde "Toplumsal Aydınlanmanın Felsefesi" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Tarihçi Prof. Dr Sina Akşin ile İktisatçı Prof. Dr. Hüseyin Özel' in konuşmacı olduğu etkinliğe yüzün üzerinde öğrenci katıldı.

Türkiye Gençlik Birliği, çalışmalarını Türkiye’nin dört bir tarafına yaydı. Etkinlikler İstanbul, Ankara ve İzmir’le sınırlı kalmıyor. Edirne’den Erzurum’a, Mersin’den Ordu’ya aydınlanma sempozyumu çalışmaları devam ediyor. TGB Eskişehir Prof.Dr. Canan Parla ile Diyarbakır surları ve kent tarihini tartışırken, TGB Sakarya yazar Tansu Bele ile kadının aydınlanmadaki yerini konuşuyor. Öğrenci topluluklarıyla birlikte düzenlenen etkinliklerin her birine yüzlerce öğrenci katılıyor.

Aydınlanma Sempozyumu 26-27 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek. Sempozyuma, Türkiye genelinden bine yakın öğrenci katılacak.

ulusalkanal.com.tr

üniversiteler aydınlanma sempozyumu