2. dalgada 4 polis tutuklandı

F tipi polislere yönelik operasyonun 2'nci dalgasında, 4 tutuklama kararı çıktı. Tutuklamaya sevk edilen 13 kişi ise nöbetçi hakimin verceği kararı bekliyor. Polislerin hakim sorgusu oldukça çarpıcı. Polisler, "Dinlediğimiz kişinin kim olduğunu bilmeyiz. Sıraları amirlerimiz görev verir, onu yaparız" dedi. Tutuklanan komiser ve polisler, İstihbarat Daire Başkanlığı, savcı ve hakimler ile TİB yetkililerini işaret etti.

2. dalgada 4 polis tutuklandı

Adliyeye ilk sevk edilen 11 kişiden 4'ü tutuklandı. 1 kişi savcılıktan, 6 kişi ise yurt dışı çıkış yasağı konularak hakim tarafından serbest bırakıldı.

Bu sıralarda adliyeye 20 polis daha sevk edildi. Onlardan 13'ü tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi, 7'si serbest bırakıldı.

Polislerin sorguları ise çarpıcı bilgileri ortaya çıkardı. Her şey ilk operasyonda liste başı olarak tutuklanan polis şefi Ali Fuat Yılmazer'in, "dinlemeleri alt kademeler yapar" sözleriyle başlamıştı. Bütün polisler neredeyse aynı ifadeleri kullanarak amirlerine işaret etti.

Polisler ifadelerinde dinlenecek kişilerin amirlerince belirlendiğini söyledi. Kendilerinin İMEİ numaraları üzerinden, kod isimlerle dinlenen kişilerin kimliklerinden habersiz olduğunu vurguladı. Polisler bu nedenle yakın arkadaşlarını dahi dinlediklerini söyledi.

Polisler Sorguda Amirlerini Suçladı

"Bu kişilerden sadece polis memuru olan Harun Özkaya isimli şahsı yakından tanıyorum. Ancak dinleme kararını görmediğim için dinlediğim kişinin arkadaşım olduğundan haberim yoktu. Daha sonra bu hususu soruşturmadan dolayı öğrendim."

Dinleme taleplerinin önce İstihbarat Daire Başkanlığı'nın onayına sunulduğu, ardından hakimlerden "dinleme kararı" alındığı ifadelerde yer aldı. Üstelik hakim kararının ardıdan bir kez daha TİB'in onayına sunulduğu ifade edildi.

"TİB'de karar tekrar incelenir. Uygun görüş çıkarsa TİB ileri GSM operatörüne uç verir."

F Tipi Örgüt'ün Terörle Mücadele Şube Müdürü Mustafa Çalışkan'ı da dinlediği ortaya çıkmıştı. O dinlemeyi yapan polis Ebubekir Özer de aynı savunmayı yaptı. Özer, "Dinlediğim Mustafa kod adlı kişinin Mustafa Çalışkan olduğunu bilmiyordum" dedi.

Avukatların ifadelerinde de aynı vurgu yapıldı. Avukatlar, polislerin görevi gereği verilen numaraları dinlemek zorunda olduğunu anlattı, kimliklerini sorgulayacaklarını ifade etti.

Yasa dışı dinlemelerin Ergenekon kılıfıyla yapıldığına dair ifadeler de dosyaya girdi. Tutuklanan Komiserlerden Furkan Donkar, Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile eski İstihbarat Başkanı Sabri Uzun'u Ergenekon kapsamında dinlediğini kabul etti.

ulusalkanal.com.tr