Ankara'nın Irak'taki yol haritasında neler var?

Barzani'nin referandumuna sayılı günler kala MGK öne çekildi. Peki, Ankara'nın yol haritasında neler var? Kritik MGK'da ne gibi tedbirler gündeme gelebilir? İşte yanıtı

Ankara'nın Irak'taki yol haritasında neler var?

Milli Güvenlik Kurulu öne çekildi. Kurul, Irak'ı bölmeyi hedefleyen referandumdan önce, ayın 22'sinde yapılacak. Referandumun engellenmesi için çalışmalar sürüyor.

Ankara'nın yol haritasında kademeli yaptırımlar var. Bunların başında ekonomik uygulamalar geliyor. İlk hamle olarak ise sınır kapılarının kapatılması öngörülüyor. Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasının ardından Türkmen bölgesi Telafer'den yeni bir kapı açılabilir. Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılması da gündemde.

MGK'nın öne çekilmesinin arkasında ise önemli bir ayrıntı yatıyor. Türkiye'nin hedefi hamlelerini uluslararası toplumun da anlamasını sağlamak. Çünkü Barzani'nin referandumu onaylanırsa 1926 Ankara Anlaşması yürürlükten kalkıyor.

Anlaşmanın bozulması ise ülkenin milli güvenliğine bir tehdit. Çünkü Ankara Anlaşması'nda Türkiye sınırlarına sıçrayabilecek çatışmalara karşı 75 kilometre derinlikte askeri harekât sahası ihtimali bulunuyor.

İşte bu gerekçe gösterilerek MGK kararıyla, referandumun kabul edilemez bir adım olduğu vurgulanacak.

Böylece, Irak Bölgesel Yönetimi ekonomik olarak izole edilecek. Hatta Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığını arttırmasını da içerebilecek ciddi tedbirler masada.

Öte yandan Türkiye, referandumdan sonra bölgedeki petrolü Ceyhan üzerinden Avrupa'ya taşıyan petrol boru hattında sınırlamaya gidebilir. Erbil'den Şırnak'a döşenecek boru hattıyla doğalgazın taşınmasına yönelik proje rafa kalkabilir.

Bir diğer konu ise ticari sınırlamalar. Bölgede satışa sunulan ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sini ise Türk malları oluşturuyor. Türkiye, bu bölge için gösterdiği kolaylaştırmaları ve yatırımlarını yeniden gözden geçirebilir.

Şimdi ise gözler 25 Eylül’de yapılaması planlanan referandumdan 3 gün önce toplanacak Milli Güvenlik Kurulu'na çevrilmiş durumda.

ulusal.com.tr

ankara ırak barzani