Danıştay "Dur" dedi

Danıştay, aşırı düşük teklifler sorgulanmadan onay verilen ihaleler ile ilgili önemli bir karara imza attı. 13'üncü Daire, aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz ihale verilmesine ilişkin yürürlük maddesini durdurdu.

Danıştay "Dur" dedi

Büyüklüğü 40 milyar Lira'yı bulan inşaat ihalelerinde, aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz onay verilmesi Danıştay tarafından durduruldu.

Uygulama, 2014 yılında sessiz sedasız yürürlüğe girmişti. Kamudaki inşaat ihalelerinin aşırı düşük tekliflere sorgulama yapılmadan verilmesinin yolu açılmıştı.

Kamu İhale Kurumu'na belli koşullarda aşırı düşük teklifle ilgili sorgulama yapmadan ihale sonuçlandırma yetkisi verildi. Kamu İhale Kurumu da yasadaki değişiklikleri dikkate alarak aynı yılın Haziran ayında bir yönetmelik değişikliği yaptı.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, Kamu İhale Kurumu'nun kendisine yasayla verilen yetkiyi ihale yapan idarelere devretmesi oldu. Buna göre işi yapan idare, ihale ilanında aşırı düşük teklifle ilgili açıklanma istenmeyeceğine dair bir hüküm koyarsa; ihaleyi aşırı düşük teklifi veren firma da kazanabilecekti.

Ancak Avukat Melih Akkurt, yürürlük maddesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre Danıştay 13. Dairesi'nde görülen dava için Kamu İhale Kurumu savunma gönderdi.

Danıştay kararında, Kamu İhale Kurumu'nun savunmasını yeterli görmedi ve uygulamayı hukuka aykırı buldu. Düzenlemenin yürürlükte kalması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğini belirten Danıştay, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurdu.

ulusalkanal.com.tr