AYM karar verdi: Türkçe savunma şart!

Anayasa Mahkemesi Türkçe dışında savunma yapma talebiyle ilgili kritik bir karar verdi. Yargılandığı davanın ilk duruşmasında Türkçe savunma yapıp, daha sonraki duruşmalar için Kürtçe konuşmak isteyen sanığın başvurusunu reddeti. Yüksek mahkeme böylece Türkçe bilen sanıkların başka dillerde savunmasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti.

AYM karar verdi: Türkçe savunma şart!

Anayasa Mahkemesi’ne göre Türkçe bilen sanığın mahkemelerde Türkçe savunma yapması şart.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Cafer Kaçak’a PKK'nın şehir yapılanması olan KCK hakkındaki davada 10 yıl hapis cezası verdi.

Cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesince onanan Kaçak ise ana dilde savunma yapma talebinin mahkemece reddedildiğini belirterek Anayasa Mahkemesine başvurdu. Kaçak adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi kararını verdi ve Kaçak’ın talebini reddeti. Gerekçesinde Kaçak’ın yargılandığı davanın ilk duruşmasında Türkçe savunma yaptığının altını çizdi.

Kararda "Mahkeme’nin dilini anlayan ve konuşan başvurucunun, tercümandan yararlanma talebinin reddedilmesinin savunma hakkını kısıtlamadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

ulusalkanal.com.tr

pkk kck AYM Türkçe