Koronavirüs tetikledi, dünya ekonomisi daraldı

Kovid-19 salgınıyla tetiklenen petrol krizinde karşılıklı hamleler yapıldı. Suudi Aramco, ham petrol üretimini yükselteceğini duyurdu. Rus şirketler de petrol arzını günde 500 bin varile artıracak. Kremlin’den ise Rusya ile Suudi Arabistan'ın uzlaşabileceği açıklaması geldi.

Koronavirüs tetikledi, dünya ekonomisi daraldı

Koronavirüs tetikledi dünya ekonomisi daraldı. OPEC’teki petrol üretiminin kısılmasına yönelik görüşmelerden sonuç çıkmadı. Suudi Arabistan ve Rusya’dan adımlar peş peşe geldi.

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco, petrol arzını artıracağını duyurdu. Aramco CEO'su Emin Nasser, nisan ayında maksimum kapasiteyle 300 bin varil üzerinde petrol tedarik edeceklerini açıkladı. Böylece şirketin günlük üretimi 12,3 milyon varile ulaşacak.

Rusya, cuma günü toplanan OPEC’in istediği üretim kesintisini yapmamıştı. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’tan bir açıklama daha geldi. Petrol üretimini kısa vadede 500 bin varil kadar artırabileceklerini belirten Novak, petrol fiyatlarının toparlanmasının aylar alacağını söyledi.

Moskova ve Riyad arasındaki anlaşmazlık nedeniyle piyasalar hareketli günler geçirirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov basın toplantısı düzenledi. Peskov’a iki başkent arasında uzlaşma olasığı bulunup bulunmadığı soruldu. Kremlin sözcüsü, “Bu olasılığı hiç kimse dışlamıyor” yanıtını verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de konuyla ilgili değerlendirme raporu yayımladı. Açıklamaya göre; düşük petrol fiyatları 2020 yılında petrol ve doğal gaz şirketlerine ilişkin finansal riskleri artıracak.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, şirketlerin sermaye harcamalarını azaltmasının beklendiği belirtildi.

ulusal.com.tr

rusya suudi arabistan kremlin