KKTC: Seçeneğimiz özerk cumhuriyet

KKTC tanınmak ve özerk bir cumhuriyet olmak için harekete geçiyor. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili Amerikalılara çok çarpıcı yanıtlar verdi. “Kıbrıslı Türkler yeni dönemde ne istiyor?” sorusuna Ertuğruloğlu, “Federasyon seçeneği ölmüştür, artık özerk bir cumhuriyet seçeneğini düşünüyoruz” dedi. Doğalgaz arama faaliyetleri ile ilgili de Rum kesimine gözdağı verdi

KKTC: Seçeneğimiz özerk cumhuriyet

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Özerk bir cumhuriyet olmak için kolları sıvıyor.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu adadaki yeniden birleşme müzakerelerinin çökmesinden sonra ABD’deki Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü'nün sorularını yanıtladı.

“Bundan sonra yeniden bir müzakere olacaksa bu ancak devletten devlete bir zeminde olur” diyen Ertuğruloğlu, “Bizim için Federasyon seçeneği öldü” ifadesini kullandı.

“Kıbrıslı Türklerin yol haritasının temel siyasi hedefi nedir” diye soruldu Ertuğruloğlu’na… Ertuğruloğlu verdiği yanıtta, özerk bir cumhuriyet vurgusu yaptı.

“SEÇENEĞİMİZ ÖZERK CUMHURİYET: Artık uluslararası tanınma için çalışmaya başlamanın zamanı geldi. (…) Önümüzdeki ikinci bir seçenek ise özerk bir Cumhuriyet. Fransa- Monako ya da İngiltere-Cebelitarık modeli gibi bir yapı. Yani dışişleri ve savunma alanlarındaki yetkilerimizi Türkiye’ye devredip gerisini kendi içimizde yönettiğimiz bir cumhuriyet. Henüz hangi yolu seçeceğimize karar vermedik. Ankara ile birlikte oturup karar vereceğiz."

Toplantıda Doğu Akdeniz’deki petrol ve gaz yataklarına ilişkin konu da gündeme geldi. “Rumlarla müzakereye açık mısınız” sorusuna KKTC Dışişleri Bakanı Rumlarım müzakere etmek istediklerine inanmadıklarını söyledi. Ertuğruloğlu, “Yıllardır ambargolarla uluslararası soygun yaptılar ama bu kez izin vermeyeceğiz. Yanlarına kar kalmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Amerikalılar “Vurmaktan mı bahsediyorsunuz? Aralarında Amerikalı firmalar da var” sorusunu yöneltti Ertuğruloğlu’na. Kıbrıslı bakan, bu soruya, gerekirse evet yanıtını verdi.

Öte yandan uluslarası statü kazanmak için harekete geçen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Japonya Turizm Fuarı 'Tourism Expo Japan 2017'de stant açtı. Tokyo’da yapılan fuarda açılan standa KKTC bayrağı asıldı.

Stant yoğun ilgi gördü. Japonya’da faaliyet gösteren North Cyprus Center tarafından açılan stant Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç tarafından da ziyaret edildi.

Görüşmelerin olumlu devam etmesi halinde 2018 yılında Japonya - KKTC arasında ilk turizm satışlarının gerçekleşmesi bekleniyor.

ulusal.com.tr

KKTC