Yeni 15 Temmuz'un kapısını aralar

Aydınlık’ın 16 Mayıs’ta gündeme getirdiği ‘AKP referanslılar FETÖ’cü çıktı’ haberini emekli komutanlar değerlendirdi.

Yeni 15 Temmuz'un kapısını aralar

Emekli komutanlar, AKP’lilerin referanslarıyla Harbiye’ye alınan kişilerin FETÖ’cü çıkmasına tepki gösterdi. Aydınlık’a konuşan emekli Korgeneral Hasan Kumdakçı, “Harp okullarına alınan öğrenciler onun, bunun, bir grubun adamı olmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekçileri olarak yetişecek askerler seçilmelidir. Onun, bunun adamı gelirse yarın yine bir 15 Temmuz yaşarız” derken, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da, “FETÖ’nün 40 yıldan beri yaptığının sonucunu 15 Temmuz’da gördük. Referanslarla orduya öğrenci alırlarsa 20-30 yıl sonra yine bir yapılanmayla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Aydınlık, 15 Temmuz darbesinin ardından AKP il ve ilçe başkanlarının referansıyla Harbiye’ye girdiği belirlenen 30 FETÖ’cünün okuldan atıldığını ortaya çıkarmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden alınarak Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanan Kara Harp Okulu’na AKP’li il ve ilçe başkanlarının referanslarıyla giren 30 öğrencinin FETÖ bağlantısı olduğunu ortaya çıkmasıyla ilgili emekli komutanlarla konuştuk. Referanslarla, tavsiyelerle orduya öğrenci alınmasının sonucunun 15 Temmuz’u getirdiğinin altını çizen komutanlar yetkilileri şöyle uyardı.

‘TÜRKİYE TARİKATLARIN ELİNE BIRAKILAMAZ’

Emekli Korgeneral Hasan Kumdakçı: Seçimlerde liyakat esas alınmalıdır. Bilgi esas olmalıdır. TSK’nın gelenekleri vardır. Fizik kondisyonları, bilgiyle ilgili sınavları vardır. Öğrencilerin bunların hepsi göz önüne alınarak seçilmesi lazım. Onun bunun etkisi, tavsiye ile orduya öğrenci alınamaz. Bu öğrenciler Türkiye Cumhuriyeti’ne, vatanına bağlı insanlar olmalıdır. Harp okullarına alınan öğrenciler onun, bunun, bir grubun adamı olmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekçileri olarak yetişecek askerler seçilmelidir.

Onun, bunun adamı gelirse yarın yine bir 15 Temmuz yaşarız. Bunun önü alınmalıdır. FETÖ olmaz başka bir yapılanma girer orduya. Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı. Ne yazık ki bu sistemler sonucunda bazı örgütlerin araya girmesiyle ordunun yapısı bozulmaya yüz tuttu. O yüzden 15 Temmuz’u yaşadık. Bunun yaşanmaması için kesin olarak Türkiye’nin kuruluşuna saygı duyan insanlar getirilmelidir. Mehmetçik onlara teslim edilmelidir. Bu başvurular hâlâ devam ediyor. Yetkililer tarafsız olmalıdır. Türkiye’yi belli grupların eline bırakmamalıdır. Bunu esas almazlarsa aynı tehlikeleri tekrar tekrar yaşarız.

‘DERS ALMALILAR’

Emekli Koramiral Can Erenoğlu: Bir partinin ordusu değil milletin ordusu olmalıdır. Atatürk’ün bize gösterdiği rota da budur. Zaten Türkiye’yi batıran tarikatlar, cemaatlerdir. Harp okullarına se

çilecek kişileri iyice araştırmalıdırlar. Bu ülke 15 Temmuz’u yaşadı. Bundan ders alınmalıdır. Yoksa ülkenin güvenliği tehlikeye girer.

‘MİLLETİN ORDUSUNU KURSUNLAR’

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz: Seçimler açık şekilde yapılmalıdır. Hiçbir şekilde siyasetin dâhili olmalıdır. Liyakat esas alınmalıdır. Öğrenciler aldıkları puanlarla bu okullara girmelidirler. Torpilsiz... Güvenlik soruşturmaları sağlıklı yapılmalıdır. ‘Benim adamım’ derseniz olmaz.

FETÖ’nün 40 yıldan beri yaptığının sonucunu 15 Temmuz’da gördük. 20-30 yıl sonra yine bir yapılanmayla karşı karşıya kalabiliriz. Siyasi irade küçük hesap yapmasın. Siyasi irade kendi ordusunu kurmaya kalkarsa olmaz. Milletin ordusunu kursunlar.

Seda AKYÜZ/Aydınlık

fetö AKP aydınlık