Obama'dan Güney Kore ve Japonya'ya KDHC teklifi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin hidrojen bombası testinden sonra Amerika önce Güney Kore sonra Japonya ile temasa geçti. Obama Güney Kore Cumhurbaşkanı ve Japonya Başbakanı ile telefonda görüştü. Obama, Kore Demokratik Halk Cumhuriyetine yanıt verilmesi için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yeni yaptırımlar uygulanması kararı aldı.

Obama'dan Güney Kore ve Japonya'ya KDHC teklifi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin hidrojen bombası denemesi Washington'u harekete geçirdi. Amerika Başkanı Barack ObamaGüney Kore ve Japonya liderlerini arayarak Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı "birlikte çalışalım" önerisi yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Obama, önce Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, sonra da Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda görüştü. Obama'nın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne "ortak ve güçlü bir uluslararası cevap verilmesi" için beraber çalışılması önerisinde bulunduğu ve bu konuda da mutabık kalındığı ifade edildi. Hidrojen bombası denemesi nedeniyle acil toplantı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yeni yaptırımlar uygulanması için çalışma başlatılması kararı aldı.

BMGK üyeleri, Kuzey Kore'yi denemesinden dolayı 'şiddetle' kınayan basın bildirisi yayımladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Kuzey Kore’nin hidrojen bomba denemesini kınadı ve ülkeden nükleer silah tasarımıyla ilgili tüm faaliyetlerini durdurmasını talep etti.

ulusalkanal.com.tr

Güney Kore japonya Obama