Öngörülemeyen bir şok yaşadık!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki yükseliş ve büyüme hedefinin zora girmesiyle ilgili konuştu. Kuraklık ve jeopolitik gerginliklerin gıda fiyatlarını yükselttiğini belirten Şimşek, büyüme hedefini de aşağı çekti. Maliye Bakanı, yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 3 ilâ 3, 5 arasında olacağını söyledi.

Öngörülemeyen bir şok yaşadık!

Bakan Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı bir programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek vatandaşın cebini yakan yüksek enflasyon konusunda kuraklık ve jeopolitik risklere dikkat çekti.

Bu yıl öngörülmeyen birçok şok yaşandığını söyleyen Şimşek, son 13 yılın en kurak yılını yaşadığımızı belirtti. Gıda fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 14-15 arttığını ifade etti.

"Buna karşın, Merkez Bankası yılın başında para politikasını sıkılaştırdı ve dolayısıyla, ümit ediyorum ki yakında enflasyonda zirveyi buluruz ve çift haneye geçmeden enflasyon tekrar aşağı doğru bir trende girer ama gıda fiyatlarını öngörmek zor. Bunu geçici bir şok olarak görmek ve beklentileri iyi yönetmek lazım"

Şimşek enflasyonla ilgili iyimser tahminlerde bulundu.

"Yani enflasyon geçici bir çıkış trendinde. Muhtemelen doğru politikayla, hem maliye hem de para politikasında sıkı duruşla ben inanıyorum ki enflasyon önümüzdeki aylarda tekrar aşağı yönlü bir trende girecektir"

Maliye Bakanı Şimşek, Irak'taki gelişmelerin de hem ihracatı hem imalat sanayini hem de büyümeyi olumsuz etkilediğine işaret etti. Büyüme tahmini yüzde 3 düzeyine çekti.

"Tüm bunları bir arada düşündüğümüz zaman, bu dış şoklar olmasaydı muhtemelen bu sene büyümede hedefleri tuttururduk ama öyle görünüyor ki büyümede yüzde 3-3,5 arası bir rakam daha olası. Şu anda Orta Vadeli Programın artık son rötuşlarını yapıyoruz, yakında açıklanır, orada rakamları sizinle paylaşırız"