İşte maden faciasının nedeni

Karaman'daki maden facisıayla ilgili akıllardaki soru, baskına neden olan suyun nereden geldiğiydi. Yanıtı Maden Mühendisleri Odası verdi. İ

İşte maden faciasının nedeni

Maden Mühendisleri Odası, su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı Karaman'ın Ermenek ilçesi'ne gitti, maden sahasında incelemelerde bulundu. Mühendisler, suyun ocağa nereden dolduğu tespit etti.

Açıklamada, kazanın yaşandığı ocağın yakınındaki bir alanda geçmiş yıllarda üretim yapıldığı söylendi, eski üretim alanında biriken suların bugünkü ocak içerisine dolduğu açıklandı.

Aynı tespit CNN Türk canlı yayınında da yapıldı. Facianın yaşandığı maden ocağının planı ekrana yansıtıldı, açık mavi ile görülen terkedilmiş madenin su ile dolduğu söylendi.

Peki eski maden ocağı hiç kontrol edilmedi mi? Galeri, neden kendi haline su tutmaya bırakıldı? Maden Mühendisleri Odası'na göre temel sorun da bu. Aynı maden sahasında 3 ayrı firmanın birbirinden bağımsız üretim yapması.

Açıklamada, "daha önceki yıllarda yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyebileceği bilinmeden üretim yapılmaktadır. Bu politika sürdükçe Soma‘da, Elbistan‘da ve son olarak Ermenek‘te yaşanan facialar gelecekte de yaşanabilecektir." denildi.

Maden Mühendisleri Odası, kazaların önüne geçebilmek için rodövans ve taşeronlaşma uygulamalarının acilen iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

ulusalkanal.com.tr