ABD darbe bastırılmaya başlayınca destek açıklaması yaptı

15 Temmuz gecesi FETÖ'cü darbe girişimi devam ederken hükümet Amerika’dan "seçilmiş hükümete desteğini açıklamasını" talep etti. Ancak Washington, beklenen açıklamayı yapmadı. Darbe büyük ölçüde bastırıldıktan sonra Amerika'dan açıklama geldi.

ABD darbe bastırılmaya başlayınca destek açıklaması yaptı

Amerika, 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü darbenin seyrine göre açıklama yaptı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece, saat 23.15 sıralarında Türk Dışişleri'nden bir telefon aldı. Türk diplomat Bass'a, ABD yönetiminin desteğini beklediğini Washington'a iletmesini istediğini söyledi.

Ancak Ankara'nın beklediği Washington'a iletilen destek talebi kolay gelmedi.

Türkiye saatiyle saat 23.57'de yani Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Büyükelçi Bass'ın aranmasından 40 dakika sonra Moskova'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye’de barış, istikrar ve devamlılık olmasını umuyorum" dedi. Bu açıklamada ne demokrasi vurgusu, ne de seçilmiş hükümete destek vardı.

Türkiye saatiyle 00.17'de Beyaz Saray'ın Twitter hesabından yeni bir açıklama yapıldı. O saatte yapılan duyuruda ‘ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’de gelişen olaylardan haberdar edildiği, kendisinin ‘düzenli aralıklarla bilgilendirildiği’ duyuruluyordu. Bu duyuruda da darbeye yönelik net bir itiraz bulunmuyordu.

Saat 01.30 olduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN Türk ekranlarından halkı sokaklara çağırdı. Darbe bastırılıyordu. Saat 02.00’ye doğru darbenin başarısız olacağı artık anlaşıldı.

Ankara'nın Amerika'dan beklediği içerikte ilk açıklama bu aşamadan sonra geldi.Türkiye saatiyle 02.05'te Beyaz Saray ve ABD Dışişleri'nden eş zamanlı bir açıklama geldi. Amerika ‘ tüm tarafları’ seçilmiş hükümeti desteklemeye çağırıyordu.

Ankara'nın, ABD'den saat 23.15'teki 'darbe oluyor, sizden seçilmiş hükümete destek açıklaması bekliyoruz' çağrısına kuvvetli olmasa da olumlu bir cevap ancak 2 saat 50 dakika sonra gelmişti.

ulusalkanal.com.tr