TCDD arazisi peşkeş çekiliyor

Ankara Garı yerleşkesindeki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Müzesi arazisinin, üzerindeki taşınmazlarla birlikte AKP’ye yakınlığı ile bilinen bir hastane grubuna verileceği öğrenildi

TCDD arazisi peşkeş çekiliyor

Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile 1924 yılında projelendirilen, tescilli kültür varlığı Müze’nin ikinci bölge binası, kreşler ve lojmanlarla birlikte devrediliyor. Ankara Misafirhanesi ile Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi’nin de bulunduğu 49 bin metrekarelik arazinin Hazine’ye devredilmesine ilişkin protokol, Maliye Bakanlığı, TOKİ ve TCDD İşletmesi arasında 13 Mart’ta imzalandı. Protokolle beraber, Ankara Misafirhanesi ile Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi de kapatılıyor.

PEŞKEŞE PERDELEME

Arazinin Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne verileceği söylentisi yayılsa da doğru değil. Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre, çok kıymetli olan bu arazi ve üstündeki binalar, AKP’ye yakınlığı ile bilinen bir sağlık grubuna satılacak. Konu ile ilgili olarak bilgi veren bir yetkili, “İş yaklaşık dört ay önce bitirildi. Şimdi hukuki prosedür tamamlanıyor. Bölgenin boşaltılma işlemleri başladı. Yakında her şey ortaya çıkacak. Araziyi alacak şirket Med.... Sağlık grubu. Bunu da bakanlıktaki birçok kişi biliyor” dedi.

‘CUMHURİYET'İN GİRİŞ KAPISI’

Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Kararkuş Candan, arazinin ve müzenin önemine dikkat çekti. Candan, “TCDD arazileri ve Ankara Garı hafıza mekanlarımızdır” dedi, “Hafıza mekanlarımızı tehdit eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Hükümet yeni üniversiteler açıyoruz diye bütün üniversiteleri bölüyor. Diğer kurumların mal varlıklarını ve kaynaklarını ortaya koyarak başka bir üniversite ortaya çıkarmaya çalışıyor. Üretken değil, varlıklarımızı tüketen, bölen, parçalayan bir yaklaşım içerisindeler. O yüzden elimizdeki varlıklarımızı alıyor. Bunlardan biri de TCDD arazisi.”

Anadolu’dan Ankara’ya gelen vatandaşların garda indiğini ve Cumhuriyet meydanına doğru açıldığını kaydeden Candan “Ankara’ya giriş kapısı ile birlikte sizi bir Cumhuriyet dönemi karşılıyor. Dolayısıyla bugün devredilmek istenen yer Cumhuriyet’in giriş kapısıdır” dedi. Candan, şöyle konuştu: “TCDD yerleşkesi bir bütün. Yerleşkenin yarısını bölüp hazineye devretmek akıl almaz bir durum. İçinde tarihi eserlerin ve ikinci bölge müdürlüğünün olduğu, taşına toprağına dokunamayacağınız, halka açık alan bölerek garın mekansallığını bölüyorlar. Diğer yandan bu devir TCDD Garı ve Atatürk’ün konutunu da tehdit ediyor. Bu ilerde garın kapatılabileceğinin göstergesidir.”

NAZLIAKA: GÖKÇEK YIKIMI

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da Ankara Garı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cumhuriyet dönemine ışık tutan yapıların yıkımına devam edildiğini söyledi:

“Atatürk Orman Çiftliği, EGO Hangarları, İller Bankası gibi bu tarihi ve kültürel mirasımız da yok ediliyor. Aldığımız bilgiye göre; 49 bin 267 metrekarelik TCDD arazisinin üzerindeki taşınmazlar da yağmalanacaktır. Ankara 81 milyonun ve coğrafyamızda bulunan bütün ülkelerin ortak değeridir. Gökçek döneminde genç Cumhuriyet dönemine ışık tutan yapıların büyük bir hınçla yok edildiğine yıllarca tanıklık ettik. Yıkım devam ediyor.”

Seda Akyüz

Aydınlık