ABD'den ilk tepki

Ukrayna'daki Donetsk kentinde bağımsızlık ilan edilmesinin ardından ABD ile Rusya arasındaki gerginlik karşılıklı açıklamalarla tırmandı. ABD ek yaptırım tehdidinde bulundu, Rusya aynı sertlikte yanıt verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin kışkırtma için devereye girdiğini açıkladı.

ABD'den ilk tepki

Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk'te bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, ABD ve Rusya arasındaki gerilim zirve yaptı. Karşılıklı açıkalamalar birbiri ardına geldi.

Donetsk'in bağımsızlık ilanından sonra ilk açıklamayı Beyaz Saray sözcüsü Jan Carney yaptı.

Carney, gelişmelerden büyük endişe duyduğunu belirtti. Rusya'nın bölgeye yığınak yaptığı iddiasını değerlendiren Carney, "Eğer Rusya, ister açık ister gizli olarak doğu Ukrayna'ya girerse bu gerginliği çok ciddi biçimde artırır" dedi.

Carney, Rusya'nın, Ukrayna hükümetiyle müzakerelere başlaması gerektiğini söyledi, aksi halde Rusya'ya ek yaptırım tehdidinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, yanıtı da gecikmedi. Lavrov, "Dünya bugün öğretmenlerin canı istediği zaman ceza verdiği bir ilkokul değil'' dedi.

Lavrov ayrıca kışkırtma uyarısında da bulundu. 150 kadar Amerikalı paralı askerin üniforma değiştirerek Doğu Ukrayna’daki operasyonlara katıldığını açıklayan Lavrov, halkın kışkırtmalara karşı dikkatli olmasını istedi.

Olaylarla ilgili ABD, Rusya, Ukrayna ve AB'den deneyimli diplomatların 10 gün içinde toplanacağı bildirildi.

ulusalkanal.com.tr

rusya abd lavrov Ukrayna