112 özelleştiriliyor
'Dönüşüm' adı altında sağlık hizmetlerini piyasalaştıran AKP Hükümeti şimdi de 112 acil sağlık hizmetlerini özelleştiriyor. Kocaeli, Bursa ve Ankara'da ambulanslar kısmen özelleştirildi. Uygulama her ile yayılacak
112 acil sağlık hizmet birimi özelleşiyor. Ambulanslar, içlerindeki personelle birlikte taşeron şirketlere verildi. Kocaeli ve Bursa'dan sonra Ankara'da da başlayan uygulama her ile yayılacak. Sağlık Bakanlığı'nın açtığı ihalelere özel hastanelerin girdiği belirtiliyor. Bunların içerisinde ilk akla gelen ise adı Emine Erdoğan'ın ortaklığıyla sık sık gündeme gelen Medikalpark Hastanesi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılında yayımlanan Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan “Ambulans servisleri, özel sağlık kuruluşları ile ambulans hizmet alımı için sözleşme yapabilir” maddesine dayanarak başlanan uygulama ile ambulans şoförü, doktor, hemşiresiyle ve ekipmanıyla birlikte taşeron şirketlere devredildi. Kocaeli ve Bursa'da 20'şer ambulansın ihalesi tamamlandı. Ankara'da ise 200 ambulanslık ihale hazırlığı olduğu öğrenildi. İhaleyi alan firmayla yapılan sözleşmede şöyle bir madde de yer aldı: “Yüklenici firma faaliyette olan her acil yardım ambulansı için yeterli sayıda ve nitelikte, kesintisiz hizmet süresi maksimum 24 saat olacak şekilde elemanları çalıştırır.” Bu da ambulans şoförünün 24 saate kadar çalışabileceğini ifade ediyor.
'Hastalardan katkı parası alınabilir'
Yalnızca İzmir'de acil sağlık hizmet biriminde bin 200 kişinin çalıştığını söyleyen Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Ali Gül, sermaya çıkarlarının sağlıkla bir araya gelmesinin doğru olmadığını belirtti. Gül, “Sağlıkta dönüşüm insanın varoluş sebebine aykırı. Sağlık hizmeti ihtiyacı olan herkese parasız verilmeli” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Çetin Erdolu, uygulamanın getireceği sonuçları şöyle anlattı: “Hastalar ilk başta ambulans çağırdığında para ödemez fakat bu hiçbir zaman ödemeyeceği anlamına gelmez. Örneğin, acil servislerdeki gibi yeşil (hafif yaralı, yüksek risk taşımayan) ve siyah alana (ölü) ait hastalar için ambulanslar da para isteyebilir. Sürücülerin ve ambulansların ekip ve ekipmanlarının kontrolü Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak olsa bile bunun iyi bir şekilde yapılacağını göstermez. Araç, gereç ve malzeme eksik olabilir. Ayrıca maaliyetin düşürülmesi adına hekimsiz ambulans sistemi olabilir. Hekim dışı acil tıp teknisyenleri sınırlı yetkileri ve fazla sorumlulukları ile yasa karşısında zor duruma düşecekleri hatalar yapabilir.”
Özel hastanelere gider
Büyük şirketlerin ihaleye girebileceğini belirten Çetin Erdolu, “Çok maaliyetli bir iş, büyük paralar gerekir. Medikalpark, Acıbadem, Medicana gibi sağlık alanında yatırım yapmış büyük şirketlerin ihaleye girmesi şaşırtıcı olmaz. Bu son durumda da görüldüğü gibi sağlıkta dönüşüm politikasının ruhu sağlık üzerinden kar elde etmek, kamudan sermayeye para aktarmak ve sağlık hizmetini özelleştirmektir” dedi.
Hasta da mağdur olur
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener ise, “112 ambulanslarını Ankara'da kısmen özelleştirme yapıldı. Bunun devamı gelecek. Bu uygulama, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma demektir. Sömürüye bir kapı daha açılıyor. Dünya Çalışma Örgütü'nün belirlediği saatler dışına çıkan çalışma saatleri ve güvencesizlik söz konusu olacak. Taşeronlaşma her sektörde yayılıyor fakat sağlık alanında iki kere tehlikeli. Örneğin fabrikadaki işçi iş kazasında yalnızca kendini mağdur eder ama bir ambulans şoförünün 12 saat direksiyon sallaması sonucu çıkacak olası kazada hem kendini hem hastayı mağdur eder” diye konuştu.
Ezgi Hotalak
Aydınlık