Bakü'den ABD'ye tepki: ABD entrikalarını Güney Kafkasya'ya taşıyamaz

Tayvan ziyaretiyle Çin'i provoke edip 3. Dünya Savaşı rüzgarı estirmesi sonrası Dağlık Karabağ çatışmalarının yeniden başladığı dönemde Ermenistan'ı ziyaret edip Azerbaycan'ı hedef gösteren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Bakü'nün tepkisini çekti.

Bakü'den ABD'ye tepki: ABD entrikalarını Güney Kafkasya'ya taşıyamaz

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ABD hiyerarşisinin 3 numarası konumundaki Nancy Pelosi'nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı açıklamalara, "ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez" tepkisini gösterdi.
Azeri Dışişleri'nin yazılı açıklamasında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın 'bölgedeki durumu çarpıtan açıklamalarının Azerbaycan'da derin üzüntüyle karşılandığı, Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamaların kabul edilemez olduğu' belirtildi.

'ABD'deki Ermeni lobisinin uzantısı bir heyet''12 Eylül'ü 13 Eylül'e bağlayan gece, sınırda meydana gelen çatışmanın Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik geniş çaplı askeri provokasyonu olduğu, bu provokasyonun Azerbaycan ordusu tarafından engellendiği, tüm sorumluluğun Erivan yönetimine ait olduğu' dile getirilen açıklamada, 'Nacy Pelosi'nin Ermeni yanlısı bir politikacı olarak bilindiği ve heyetinde Ermeni yanlısı ABD Kongresi üyelerinin bulunmasının bunu doğrudan gösterdiğine' işaret edildi.

'KASIMDAKİ SEÇİMLERDE AZINLIK OYLARINI TOPLAMA HESABI'

Açıklamada şöyle denildi:


- ABD'de Kongre ara seçimleri döneminin yaklaştığını göz önünde bulundurursak, Pelosi'nin bu ziyaretini iç siyasi gündemi ve ABD'deki Ermeni lobi çevrelerinin desteğini kazanmak için kullandığı görülüyor. ABD'nin iç siyasi gündeminin entrikalarının ve lobi çevrelerinin çıkarlarının, Ermenistan üzerinden Güney Kafkasya'ya taşınması kabul edilemez.


'YÜZ BİNLERCE AZERİ ETNİK TEMİZLİĞE UĞRARKEN SUSTU'


- Adaletten bahseden Pelosi, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırganlık politikası, Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl işgal altında bulunması ve yüz binlerce Azerbaycanlıya karşı yapılan etnik temizlikle ilgili bugüne kadar herhangi bir tutum sergilemedi.

Pelosi'nin açıklamalarının 'Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabalara ciddi bir darbe niteliği taşıdığı ve bölgede gerginliğin tırmanmasına hizmet ettiği' vurgulandı.

abd Azerbaycan Bir Ermenistan ermeni eylül Pelosi