Bakan Kurum Sosyal konut projesinin detaylarını anlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İstanbul’da Sosyal Konut Kampanyası Basın Buluşması öncesi basın mensuplarıyla kahvaltı programı yaptı. Bakan Kurum, basın mensuplarıyla Sosyal Konut Kampanyası'nın ayrıntılarını açıkladı.

Bakan Kurum Sosyal konut projesinin detaylarını anlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, İstanbul’da Sosyal Konut Kampanyası Basın Buluşması öncesi basın mensuplarıyla kahvaltı programı yaptı. Bakan Kurum, basın mensuplarıyla Sosyal Konut Kampanyası'nın ayrıntılarını açıkladı.

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

- Hepiniz, Cumhuriyet tarihimizin en büyük, en kapsamlı Sosyal Konut Hamlesini ve detaylarını sunacağımız bu özel buluşmaya hoş geldiniz.Ülkemizin güzide medya temsilcileriyle bir arada olmaktan; hele hele milletimiz için böylesi müjdelerle dolu bir zaman diliminde buluşmaktan, ayrı bir keyif ve mutluluk duyuyorum.
- Yaklaşık 1 aydır, bu yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilen millet kampanyasını her biriniz kendi mecralarınızda duyurdunuz. Büyük bir destek verdiniz. Ben her birinize, bu hassasiyetiniz ve destekleriniz için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
- Ben her şeyden önce kıymetli bir gerçekliği ifade etmek isterim. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yola çıktığı ilk andan bu güne, 20 yıllık kesintisiz iktidarı döneminde; belediye başkanlığı döneminden başlayarak;sosyal belediyecilik, sosyal devlet, sosyal demokrasi ve sosyal politika yönünden milletimizin yarınlarını aşama aşama şekillendiren sayısız hizmetler yaptılar.
- Cumhurbaşkanımız, işte bu büyük sosyal konut atılımıyla aslında; “sosyal devleti” salon toplantılarından çıkaran bir lider olma özelliğini bir kez daha göstermiştir. Dün Başkentimiz Ankara’da, milletin evinde açıkladığı bu “millet yatırımı” da; yine Türkiye’nin saygınlığına yaraşır, 21. Yüzyılın Büyük ve Güçlü Türkiye’sine yakışır bir sosyal atılım, adeta bir sosyal devrim olmuştur. Hakikaten telefonlarımız dünden beri tek bir an bile susmadı. Anadolu’nun dört bir yanından arayanlar, mutluluklarını paylaşanlar, şartları bizzat benden öğrenmek isteyenler oldu.
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarakişte bizim en büyük motivasyonumuz da bu. Milletimizin güvenli, sağlıklı, yeşil ve temiz şehirlerde, güzel yuvalarda yaşamasını arzuluyoruz. Tabi asli vazifelerimizden biri de; bu aziz milletin her bir ferdini; ev ve iş yeri sahibi yapabilmektir. Sayın Cumhurbaşkanımız hedefi gösterdi. “Ev sahibi olmayan tek bir dar gelirli kardeşimiz kalmasın” dedi.
- Her ne kadar bu hedefi bir hayal olarak görenler olsa da, biz kendilerine sadece yıllar önce Cumhurbaşkanımızın sorduğu şu mühim soruyu soruyoruz.Sosyal Demokratım diyenler, sosyal demokrasi, sosyal adalet ve sosyal devlet ilkesinin kök salması için bu zamana kadar ne yapmışlar?Net söylüyorum.Bu hedef, hiçbir ülkenincesaret ve tahayyül edemeyeceği bir hedeftir.
- Peki bu hedefe yürürken, geçmişten bu yana neler yaptık? Bugün yüzde 90’ı sosyal konut olmak üzere tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden bir TOKİ tecrübesi var. TOKİ olarak gösterdiğimiz bu başarıyı sadece konutlarla sınırlı bırakmadık, tüm sosyal alanlarda da tekrarladık. Vatandaşımızın sokağa çıktığında görebileceği her yerde biz de olduk. Ne yaptık? Yavrularımız için binlerce dersliğe sahip okullar yaptık.
- Salgın döneminde değeri çok daha iyi anlaşılan, çağın tüm ihtiyaçlarıyla donatılmış dev hastaneler inşa ettik. Ustalarımıza, küçük sanayicimize, esnafımıza on binlerce yeni iş yeri kazandırdık. Türkiye’nin gücünün göstergesi olan binlerce muhteşem kamu binasını illerimize, ilçelerimize, beldelerimize kazandırdık.
- Avrupa standartlarının çok üstünde olan dev stadyumlar yaptık. Yüzlerce sosyal ve kültürel tesisi ülkemize armağan ettik.Tam 455 millet bahçesini de yine vatandaşlarımızın hizmetine birer birer sunuyoruz. 45 ilimizde 80 tarihi kent merkezi ve meydanlarımızı, aslına sadık kalarak ihya ediyoruz.Tabii bunlarla yetinmedik, 2012 yılında toplamda 6,5 milyon yapıyı içeren tarihimizin en büyük kentsel dönüşümünü başlattık. Ve hamdolsun bugün 3 milyon konutumuzu dönüştürdük, 12 milyon insanımız yuvalarında güvenli bir şekilde yaşıyorlar. Görüldüğü üzere TOKİ’miz ürettiği yeşil alanlar ve sosyal donatılarla birlikte sadece konut üreten bir kurum olmaktan çıkmıştır. Bugün Türkiye’nin ve dünyanın en önemli sosyal hizmet kuruluşlarından biri olmuştur.
- Bilindiği gibi 2019 yılında, önce 50 bin ve 100 bin adetlik iki sosyal konut projesi başlatmıştık. Bu projelere 81 ilimizden 2 milyonu aşkın vatandaşımız başvurdu. Bu teveccüh bizi daha büyük adımlara yöneltti. Hem yapılacak konut sayısını artırmaya, hem de kampanyayı sürekli hale getirmeye karar verdik.
- Bu anlayışla; ülkemizin her yerinde yüzbinlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve işyerinin inşa sürecini başlatıyoruz. Nihai hedefi Cumhurbaşkanımız ilan etti. 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde, 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte; 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yapacağız. Bu devasa sosyal konut projemizin ilk etabını oluşturan 81 ilde planladığımız 250 bin sosyal konutu, toplam 60 milyon m2’lik 100 bin konut arsasını ve 28 ilde planladığımız 10 bin işyerini hak sahiplerinin kullanımına sunacağız. İlk defa bu projemizde gençlerimize yüzde 20, emeklilerimize yüzde 20, şehit yakınları ve gazilere yüzde 5, engelli vatandaşlarımıza, yine yüzde 5 kontenjan ayırdık. Konutlarımızın, maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yapacağız.
- Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olacaklar. Toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle, 240 vadeyle yapabilecekler.
- Proje kapsamında ilk defa, insanımıza, altyapıları ve imarı tamamlanmış, ev yapmaya hazır arsalar da sunuyoruz. Böylece, vatandaşımız gidecekler, kendi evlerini bu arsalara yapabilecekler. İki çeşit arsamız var. İlki, 350 ila 500 metrekarelik büyüklükte olacak. Buralarda yapılacak konut büyüklükleri ise 105 ile 150 metrekare olacak. Vatandaşımız, 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 1.604 liradan başlayan taksitlerle, 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde ödeneceği bir yöntemle arsasını alacak. İkincisi ise; hisseli parseller olacak. Burada da konut büyüklüğü 150 metrekare olacak.112 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 937 liradan başlayan taksitlerle, yine 10 yıl vadeyle ve faizsiz bir şekilde insanımız arsasına kavuşacak.
- Bir diğer yatırımımız ise esnafımıza, sanayicimize, gençlerimize sunacağımız yeni işyerlerimiz.İlk etaptaAnkara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya28 ilimizde toplamda; 50 ile 200 metrekare büyüklüğünde10 bin yeni işyeri yapıyoruz.Küçük ve orta ölçekli sanayicimizin istifadesine sunuyoruz. İnşallah bu işyerleri; ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına büyük katkı sunacak. Bu işyerlerinin de ödemeleri şu şekilde olacak. 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 120 ay vadeyle sanayicimiz, genç girişimcilerimizyeni işyerlerinden istifade edebilecek.
- Başvuruları bugün başlattık. Ekim ayı sonuna kadar sürecek. İnşallah ilk temellerimizi kısım kısım, Kasım-Aralık gibi atıyoruz. Yine arsa ve sanayi işyeri için başvurularımız 10 Ekim’de başlıyor, 7 Kasım’a kadar da devam edecek.İlk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitireceğiz.
- Projemiz tamamlandığında; sosyal konut sayısını 2 milyona çıkarmış olacağız.Oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Bu yatırım; yaklaşık 900 milyar liralık yatırım değerine sahip.Çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açacağını hesaplıyoruz. Biraz sonra zaten, kampanyamıza ilişkin detaylı sunumumuzuyapacağız. Ben her birinize tekrar hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum.
istanbul türkiye erdoğan çevre Konut şehit Bir ilk toki sosyal konut konut projesi sosyal konut projesi sosyal konut projesi başvuru sosyal konut başvuru sosyal konut projesi şartları sosyal konut arsa sosyal konut projesi istanbul sosyal konut projesi detayları sosyal konut projesi ankara sosyal konut başvuru şartları sosyal konut projesi başvuru ne zaman sosyal konut projesi toki başvuru sosyal konut açıklaması ne zaman sosyal konut açıklaması Şehircilik ve İklim Değişikliği sosyal konut arsa projesi sosyal konut arsa başvurusu