İran'dan nükleer anlaşmaya yeşil ışık

Avrupa Birliği’nin aracı olduğu İran ile ABD arasındaki nükleer müzakerelerde önemli bir aşamaya geçildi. İran, Viyana’da hazırlanan nükleer müzakere metnine dair görüşlerini Brüksel’e ulaştırdı.

İran'dan nükleer anlaşmaya yeşil ışık

Ağustos ayının başında nükleer müzakerelerdeki tıkanıldığın aşılması için Avusturya’nın başkenti Viyana’da 4 gün süren toplantılar yapıldı. Toplantılarda ortaya çıkan metin sonrası taraflar görüşlerini bildirmek üzere ülkelerine döndü.

İran önce uzmanlar düzeyinde ardından da hükümet katında peş peşe toplantılar yaptı. Toplantılarda fikir birliğine varılmasının ardından Tahran, yazılı yanıtını Avrupa Birliği’ne iletti.

İran’ın yaptırımlar ve güvenlik konusuna yoğunlaştığı belirtilen metinde, İran’ın endişelerinin nasıl giderileceğine dair de öneriler sunduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İran Müzakere Heyeti Danışmanı Muhammed Marandi, “İran endişelerini dile getirdi ancak kalan sorunları çözmek o kadar da zor değil” dedi. Bir anlaşmaya varılacağını şu an söyleyemeyeceğini ifade eden Marandi, “Ama anlaşmaya eskisinden daha yakınız” değerlendirmesi yaptı.

Tahran, yanıtını sunmadan önce İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.40 gün sonra ihlal edilecek bir anlaşma imzalamak istemediklerini söyleyen Abdullahiyan, ABD’nin 3 konuda sözlü esneklik gösterdiğini kaydetti. Ancak bu sözlerin kayda geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İran cephesinden bu gelişmeler yaşanırken gözler Washington’un Tahran’ın görüşlerine ne yanıt vereceğine çevrildi.

Anlaşma imzalandığı taktirde İran’a yönelik ambargoların kaldırılması bekleniyor.

abd iran açıklama Ağustos nükleer nükleer anlaşma iran nükleer anlaşma ABD İran nükleer anlaşma