Batı'da rekor enflasyon
Amerika ve Avrupa'da enflasyon hiç görülmemiş şekilde artmıştır. Son verilere göre, ABD'de enflasyon yüzde 9.1 üzerine çıkarak, son 40 yılın en yüksek seviyesini görmüştür.
Kolombiya Üniversitesi perakende satıcılık araştırma merkezi başkanı Mark Cohen bu bağlamda yaptığı açıklamada, fiyatlardaki artışa dikkat çekerek, bu fiyatların tüketiciye darbe vurduğunu, kimsenin geçmişte bir ekmek için 10 dolarlık fiyata tanıklık etmediğini, onun etkisinin 5 dolarlık benzin gibi olduğunu vurguladı.
Amerika'da koronavirüs salgını ve siyasi gelişmelerle birlikte hayat pahalılığı hızlı bir şekilde arttı, ancak Rusya ve Ukrayna savaşı ve petrol başta olmak üzere küresel enerji fiyatı ve askeri harcamaların artması ve Biden'in politikaları, bu ülkede enflasyonun görülmemiş şekilde artmasına ve fiyatların yükselmesine sebebiyet vermiştir. Gelinen aşamada Amerikan vatandaşları, gerekli olmayan masraflarını ciddi şekilde azaltmışlar. Bu durum temel ürünlere de yayılmaktadır.
Nilsen AQ merkezinin raporuna göre, yılın başından 2 temmuza kadar, Amerikan marketlerinde ekmek alımının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 oranında azalmıştır.
ABD Hazine Bakanı da, enerji gibi alanlarda fiyat artışına temasla, enflasyonun yarısından fazlasının enerji fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını ifade ederek, Ukrayna savaşının etkilerine dikkat çekip, bu savaşın etkilerinin yoğun şekilde riske açık olan ülkelerde görüldüğünü vurguladı.
Enflasyon, ABD'nin yanısıra, Avrupa'da da ciddi krize dönüşmektedir. Fransa ve Almanya gibi birçok Avrupalı ülke, rekor enflasyon ve kötü ekonomik şartlarıyla karşı karşıya kalmışlardır.
Avrupa'da enflasyon endeksi, haziran ayında yüzde 8.6 seviyesine ulaştı. İngiltere'de de enflasyon yüzde 9.1'e yükselerek, son yarım yüzyılın en yüksek seviyesini gördü. Öyle ki İngiliz Merkez Bankası, bu ülkede ekonomik durgunluk riski hakkında uyarıda bulundu.
Batılı ülkeler, artan enflasyona ve kötü ekonomik şartlarına rağmen, Rusya ve Ukrayna savaşı başta olmak üzere müdahaleci ve düşmancı politikalarına devam etmekteler. Batılı ülkeler, Rusya'ya karşı ağır yaptırımlar uygulamak suretiyle küresel ekonomiyi pratik olarak baskı altına almış bulunuyorlar.
Küresel piyasalarda petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışla, birçok Batılı ülkede yakıt fiyatı artmıştır. Bu artış da sonunda ürünler ve hizmetlere yansımıştır. Diğer yandan, Rus doğalgazının akışının azalmasıyla karşı karşıya kalan yeşil kıtayı kış aylarında daha kötü şartların beklediği düşünülüyor. Bu durum Avrupalı ülkelerde toplumsal krizler ve itirazlara yol açabileceği ifade ediliyor. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser bu bağlamda enerji fiyatındaki artış yüzünden çok ciddi ekonomik krizin patlak vermesi konusunda uyarıda bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansının verileri de, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırım çabalarına rağmen, Rusya'nın çeşitli politikalarıyla kendi gelirini korumayı başardığını, hatta gelir oranını arttırdığını, ancak ABD ve Avrupa'nın payı ise artan enflasyon olduğunu bildirdi.
Buna rağmen Batılı ülkeler, savaşçı politikalarına devam edip, Ukrayna'yı Rusya'ya karşı savaş alanına dönüştürmüşlerdir.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in "dünya genelindeki rekor enflasyonun Avrupalı ülkelerin sorumsuzca politikalarının sonucu olduğunu" vurgulamasını bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor.