Tahran Bildirisi: Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri kınandı
Suriye krizine çözüm bulmak için Tahran'da toplanan tarihi Astana Zirvesi'nde 16 maddeli ortak bildiri yayınlandı. Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin imzasını taşıyan bildiride, terörün her tür ve biçimiyle ortak mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı. Bildiride, gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimin reddedildiği belirtildi.
Teröre karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı. Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine duyulan saygı bir kez daha kayıt altına alındı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD'nin Suriye'de oluşturduğu krizi çözmek için Tahran'da bir araya geldi. Zirve sonrası 3 ülke liderinin imzasını taşıyan bildiri kamuoyuyla paylaşıldı.
Bildiride terörün her tür ve biçimiyle ortak mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı. Suriye'nin çeşitli bölgelerindeki terör örgütlerinin ve bunlarla iltisaklı farklı isimler altındaki grupların artan varlık ile faaliyetlerinin kınandığı belirtildi.
16 maddelik bildiride, gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimin reddedildiği bildirildi.
Yazılı olarak servis edilen bildiride, "Devlet başkanları, Suriye’nin egemenliğinin yanı sıra komşu ülkelerin milli güvenliğini tehdit eden sınır ötesi saldırılar dahil olmak üzere ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını vurgulamışlardır" denildi.
İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarının kınandığı bildiride, ABD'nin Suriye petrollerini gasp etmesine de yer verildi. 3 ülkenin, Suriye'ye ait olması gereken gelirlerin yasadışı olarak ele geçirilmesine ve aktarılmasına karşı olduğunu kaydedildi. Suriye'nin kuzeyindeki durumun da görüşüldüğü ifade edilen bildiride, "bu bölgede kalıcı güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünün muhafazası temelinde sağlanabileceği hususu vurgulanmıştır" ifadeleri kullandı.
İdlib'deki durumun de ele alındığı belirtilen bildiride, Gerginliği Azaltma Bölgesi için yapılan tüm anlaşmalarının uygulanması gerektiğini bildirildi. Ayıca, İdlib'teki sivillere tehdit oluşturan terör gruplarının varlığı ve faaliyetleri konusunda endişe dile getilridi.
Bir sonraki Astana zirvesinin Rusya'da yapılacağının kayıt altına alındığı bildiride, Suriyeli sığınmacıların Suriye'deki asıl ikamet ettikleri alanlara güvenli ve gönüllü dönüşlerinin kolaylaştırılması gerektiğinin altı çizildi.
Bildiride, Suriye konusunda dışında Türkiye, Rusya ile İran arasındaki ortak siyasi ve ekonomik iş birliğini artırmak için farklı alanlardaki 3'lü koordinasyonu güçlendirmeye yönelik isteklere de yer verildi.