Adalet Bakanlığı'ndan AİHM'e tepki
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kavala dosyasının öne çekilmesi, AİHM'in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM'in Türkiye'ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda tartışmaları da artıracaktır" denildi.
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin AİHM kararlarına uymayı taahhüt ettiği ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirdiği belirtildi.
Türkiye'nin AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, üye ülkelerin, AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken Türkiye'nin icra oranının yüzde 87,98 olduğu, diğer kararların icra sürecinin ise devam ettiği kaydedildi.
Türk yargı makamlarının, AİHM'in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirttikleri anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
-Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülkedir. Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir. Zira üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı % 80,20 iken Türkiye’nin icra oranı % 87,98’dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir. Türk yargı makamları, AİHM’in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir.
AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve hâlihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az bir yıl önce Büyük Daire’ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi; AİHM’in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM’in Türkiye’ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 11 Temmuz 2022 tarihli kararına ilişkin basın açıklaması:
➡️ https://t.co/rHufoDVlrC pic.twitter.com/0ufdfVRBro— T.C. Adalet Bakanlığı (@adalet_bakanlik) July 11, 2022