Sarallar kimdir?
Sarallar; Trabzon Of ilçesi kökenli, aile bağı ile mensup ve taraftarları olan, İstanbul'da etkin olan bir organize suç örgütüdür. Emniyetin 2021 verilerine göre Burhanettin Saral ve Ümit Saral liderliğinde, 347 silahlı mensubu olup, Türkiye'de Alaettin Çakıcı'dan sonra en büyük ikinci organize suç örgütüdür. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianameye göre 35-40 bin arası taraftarı olan geniş bir yapı olduğu belirlendi. İşte Saralların kabarık suç dosyası...
Sarallar; Trabzon Of ilçesi kökenli, aile bağı ile mensup ve taraftarları olan, İstanbul'da etkin olan bir organize suç örgütüdür. Emniyetin 2021 verilerine göre Burhanettin Saral ve Ümit Saral liderliğinde, 347 silahlı mensubu olup, Türkiye'de Alaettin Çakıcı'dan sonra en büyük ikinci organize suç örgütüdür. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianameye göre 35-40 bin arası taraftarı olan geniş bir yapı olduğu belirlendi. Siyasi olarak ülkücü çizgide bir yapıdır. Grup 90'lardan 2005'e kadar Hüseyin Saral tarafından yönetildi. Hüseyin Saral'ın 2005'te öldürülmesi üzerine, günümüzde grup liderinin Burhanettin Saral'ın olduğu; Ümit Saral, İlyas Saral, Yakup Kerem Saral, Alaattin Saral, Barış Saral ve Zafer Saral'ın ise yönetici kadrosunda olduğu belirlendi.
Sarallar mafya örgütü, 2004'ten günümüze kadar süren, Sedat Şahin'in lideri olduğu bir diğer Karadeniz kökenli Şahinler mafyası ile yaptıkları ölümlü çatışmalarla ünlüdürler. Daha sonra bu çatışmaya Şirinler mafyası da dahil oldu.
3 mafya grubunun 2004'ten 2017'ye kadarki çatışmalarında basında yer alan verilere göre 19 kişi hayatını kaybetti. 1 kişi felç kaldı. Ölüler arasında, Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin, Şirinler mafyası lideri Kenan Şirin bulunmaktadır. Ayrıca Sedat Şahin, Alaettin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı gibi büyük mafya liderlerinin avukatı olan Atalay Cebesoy da saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.
AİLEVİ KÖKENLER VE MAFYA OLUŞUMU
Sarallar olarak bilinen mafya oluşumu köken olarak, Trabzon'un Of ilçesinde yoğun bir aile olan Sarıalioğlu ailesinin içinde filizlenmiş bir yapıdır. Of'un seçim tarihi boyunca belediye başkanları hep bu aile mensupları içinden çıkmıştır. 90'larda Ankara Emniyet İl Müdürü olan Cevdet Saral da Sarıalioğlu ailesinin bir mensubur.
Saralların mafya kimliği ilk olarak 90'ların ortasında Hüseyin Ağa lakabıyla bilinen Hüseyin Saral ile ortaya çıktı. İstanbul DGM‘ce “Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, bu teşekkülün yöneticiliğini yapmak, adam öldürmek, yaralamak ve azmettirmek“ suçlarıyla hakkında tutuklama kararı bulunan Hüseyin Saral, 1998'de bir kuyumcunun 500 bin dolar dolandırılması ve 22 kilogram altının gasp edilmesiyle kolluk kuvvetlerinin radarına tesirli girdi. Mahkemece arama kararı bulunan Hüseyin Saral yurtdışına çıkıp kayıplara karıştı. Sevgilisi İkbal Nur Büyükkeskin'in sıkı takibiyle Hüseyin Saral'ın Romanya'da kaldığı tespit edildi.
Türkiye Romanya arasında akaryakıt kaçakçılığı yaptığı da tespit edilince, hakkında kırmızı bülten Interpol kararı çıkartılan Hüseyin Saral, Romanya hükümetinin ortak çalışmasıyla Nisan 2001 tarihinde tutuklanıp Türkiye'ye getirildi. Hüseyin Saral'ın daha sonra 2000 yılında 4 benzincinin öldürüldüğü bir olayla ilintili olduğu tespit edildi.
Tutuklandıktan sonra Hüseyin Saral'ın üzerine atılı olan suçlar Saral grubundan başkaları tarafından üstlenince Hüseyin Saral, 2001-2004 arasında bilinmeyen bir tarihte serbest bırakıldı.
ŞAHİNLER MAFYA ÖRGÜTÜYLE ÇATIŞMA SİLSİLESİ
2004 yılında Hüseyin Saral liderliğindeki Saral mafyası ile Sedat Şahin'in lideri olduğu Şahinler mafyası arasında bir silahlı çatışma yaşandı. 2004 yılında yaşanan bu olayın etkileri günümüze kadar devam etmektedir.
İLK ÇATIŞMA: 4 EKİM 2004
Kadıköy'de tefecilik yapan Kamber Ocaklı adlı şahıs, Sedat Şahin'den yüklü miktarda borç almıştı. Borçlarını erteleyince Ocaklı, Sedat Şahin tarafından sıkıştırıldı. Bu sıkıştırma üzerine Kamber Ocaklı, Saralların lideri Hüseyin Saral'dan yardım istedi. Hüseyin Saral'ın sağ kolu olan Mehmet Ali Büyüksaralioğlu ileriki yıllarda bu olayla ilgili mahkemede şu açıklamalarda bulundu; "O yıllarda Kamber Ocaklı'nın Sarallara da borcu vardı. Bizden 4 milyon 200 bin dolar borç almıştı. Borçlarını bir türlü ödeyememesine neden olarak Sedat Şahin'i gösteriyordu. Sedat Şahin'in kendisini sıkıştırması nedeniyle borçlarını ödeyemediğini söylemişti." (Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu 2017 yılında Hüseyin Saral'ın oğlu tarafından ihanet nedeniyle öldürüldü)
4 Ekim 2004 tarihinde Sedat Şahin'in sağ kolu ve yakın akrabası da olan Zekeriya Kocaman ile 4 adamı, Sarallardan Mert Altan Sarıyıldız ve birkaçı adamı Kamber Ocaklı'nın işyerinde toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda büyük tartışma yaşanıp olay silahlı çatışmaya döndü. Sarallardan Mert Altan Sarıyıldız, Sedat Şahin'in sağ kolu Zekeriya Kocaman'ı ağır yaraladı ve Kocaman felç kaldı.
Olaydan sonra Sedat Şahin, olayın baş sorumlusunu Saralların lideri Hüseyin Saral'ı gösterip intikam yemini etti. Günümüze kadar sürecek olan da ölümlü çatışmaların başlangıcı başladı.
31 OCAK 2005: LİDER HÜSEYİN SARAL'IN ÖLDÜRÜLMESİ
Şahinlerle yapılan toplantı ölümle sonuçlanıp, Sedat Şahin tarafından olayın faili Hüseyin Saral gösterilince, Hüseyin Saral aynı ay içinde İtalya'ya kaçtı. 29 Ekim 2004'te Hüseyin Saral üzerinde uyuşturucu bulundurmak nedeniyle İtalyan polislerince yakalandı. Bu olay üzerine Şahinlerin, Hüseyin Saral'ın İtalya'da olduğunu tespit etti. Hüseyin Saral 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra 26 Ocak 2005 tarihinde serbest bırakıldı. Haberi alan Sedat Şahin ve yakın adamı Dursun Ali ile beraber İtalya'ya gitti. Hüseyin Saral'ın yerini tespit eden Sedat Şahin, 31 Ocak 2005'te Hüseyin Saral'ı bir otoparkta çapraz ateşe tuttu. Hüseyin Saral olay yerinde öldü.
Hüseyin Saral'ın yerinin Şahinler tarafından tespit edilmesi ile ilgili 2 teori öne sürülmektedir;
1- Hüseyin Saral'ın İtalya'da polisler tarafından yakalanması nedeniyle yerinin ifşa olduğu ve Sedat Şahin'in böylelikle Hüseyin Saral'ın kaldığı ülkeyi ve yeri tespit ettiğidir.
2-Diğer iddia, o dönem Hüseyin Saral'ın sağ kolu olan Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu'nun Hüseyin Saral'a ihanet ettiği iddiasıdır. Yıllar sonra Hüseyin Saral'ın kaldığı yerin bilgisi Büyüksarıalioğlu tarafından Sedat Şahin'e bildirildiği iddia edildi. Öyle ki, olaydan 12 yıl sonra Hüseyin Saral'ın oğlu Hüseyin Mert Saral, babasının ölüm yıldönümünde 31 Ocak 2017'de, babasının ölümüyle ilgili istihbarat sağladığı iddiası nedeniyle babasının eski sağ kolu Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu'nu silahla öldürdü.
HÜSEYİN SARAL'DAN SONRAKİ LİDERLER
Hüseyin Saral'ın cenazesi Atatürk havalimanına getirilirken Saral grubu, Hüseyin Saral'ın tabutu üzerinde intikam yeminleri etti. 2005 yılında Sarallar, Yakup Kerem Saral ve Ümit Saral önderliğinde iki tim oluşturdu. İki timin amacı Sedat Şahin ve yakın çevresine saldırılar düzenlemekti. Olaylar esnasında emniyet iki gruba operasyonları düzenledi. Saralların elinde Şahin grubuna mensup isimlerin bulunduğu bir ölüm listesi ele geçirildi. Bu listeden 2 kişi sonradan öldürüldü.
SAHRA OPERASYONU
Hüseyin Saral'ın öldürülmesinden sonra, İstanbul emniyeti Sahra Operasyonu adı altında Şahinler mafyasına operasyon düzenledi. Sedat Şahin Ocak 2005'te tutuklandı. 2011'de tahliye oldu.
FATİH SARAL'IN ÖLDÜRÜLMESİ
Olayların şiddeti artmaya devam etti. 25 Mart 2005'te Şahinler mafyası, Hüseyin Saral'ın yakın akrabası Fatih Saral'ı arabasında bıçaklayarak öldürttüler.
MUZAFFER DAĞDEVİREN'İN ÖLDÜRÜLMESİ
22 Eylül 2005'te Şahin'in adamlarından, Uğur Mumcu suikastı sanığı Muzaffer Dağdeviren, Vatan Caddesi'ndeki bir otomobil galerisinde çıkan silahlı çatışmada öldürüldü. Dağdeviren'in cenazesinde Şahin'in adamlarına yönelik saldırı hazırlığı yaptıkları öne sürülen Saral mafyasının liderlerinden Ümit Saral ile birlikte 14 kişi yakalandı.
AVUKAT ATALAY CEBESOY'UN ÖLDÜRÜLMESİ
23 Eylül 2005'te Sarallar, Sedat Şahin'in avukatı Atalay Cebesoy'un bürosuna saldırı yaptı. Cebesoy, vücuduna 5 kurşun isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Atalay Cebesoy aynı zamanda, Alaettin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı'nın da avukatıydı. Aynı gün Sarallar, Beşiktaş'ta Şahinlere ait bir kafeteryaya da silahlı saldırı yaptı. Sedat Şahin'ın 3 adamı ağır yaralandı.
CÜNEYT KOÇAK'IN ÖLDÜRÜLMESİ
24 Ekim 2005'te Sarallar, ölüm listesinde bulundurttuğu Sedat Şahin'in yakın çevresinden Cüneyt Koçak'ı öldürttü. Cüneyt Koçak sevgilisinin sürdüğü arabada saldırı alıp hayatını kaybetti. Koçak'ın kız arkadaşı ise yaralandı.
Cüneyt Koçak; Sedat Şahin'in silahlı kanadından olup, Hüseyin Saral'ın İtalya'da olduğu istihbaratını Sedat Şahin'e sağlayan biriydi.
Olaydan sonra Saralların liderlerinden Yakup Kerem Saral, Koçak'ın cinayetini kutlamak için adamlarını tebrik ettiği öne sürülerek yakalandı. Ümit Saral'dan sonra Saral mafyasının tepesindeki diğer ikinci önemli isim de yakalanmış oldu.
BURHANETTİN SARAL'IN ÖRGÜTTE ÖN PLANA GELMESİ
31 Ocak 2005'te lider Hüseyin Saral'ın öldürülmesinden sonra Sarallar; Ümit Saral ve Yakup Kerem Saral önderliğinde iki time ayrılmıştı. Tarihler 2006 olduğunda emniyet her iki gruba da operasyonlar düzenliyordu. Yapılan araştırmalar sonrasında, 2005'te Şahinler mafyasına yapılan saldırı emirlerinin arka planda Burhanettin Saral tarafından verildiği tespit edildi. 11 Mart 2006'da Sarallara operasyon yapan emniyet mensupları Burhanettin Saral da dahil olmak üzer Sarallardan 30 kişiyi tutukladı.
MAFYA SAMİ HOŞTAN'IN ARABULUCU OLMASI
2005'te taraflar arasında karşılıklı saldırıların ve 7 ölümün yaşanması üzerine dönemin önemli mafyası Sami Hoştan Sarallar ve Şahinler arasında arabulucu olup taraflar arasında ateşkes antlaşmasına vesile oldu.
SEDAT ŞAHİN VE YAKUP KEREM SARAL'IN TAHLİYE OLMASI
Ocak 2011'de CMK 102'den hem Sedat Şahin hem de Saralların önemli isimlerinden Yakup Kerem Saral tahliye oldu. Sedat Şahin 2011'de İstanbul Akmerkez rezidansta bir daire kiraladı. Durumdan haberdar olan site yönetimi toplantı yapıp, Sedat Şahin tekrardan Sarallarla bir çatışmaya gireceği endişesi nedeniyle, Sedat Şahin'in kira sözleşmesini feshetti.
SEDAT ŞAHİN'İN MÜEBBET CEZA ALMASI
2 yıl dışarıda kalan Sedat Şahin'in mahkemesi devam ediyordu. 2013'te mahkeme Sedat Şahin'in Hüseyin Saral'ı ve başka 2 kişiyi öldürmek suçundan müebbet cezaya mahkum etti. Karar esnasında dışarıda olan Sedat Şahin, karar sonrası firari durumuna girdi.
SEDAT ŞAHİN'İN KARDEŞİ VEDAT ŞAHİN'İN ÖLDÜRÜLMESİ
2006 yılında Sami Hoştan'ın araya girmesi ile Sarallar ve Şahinler mafyası 2014'e kadar ateşkes yapmıştı. Ancak anlaşmaya Saralların lideri Burhanettin Saral uyarken, Saralların ikinci adamı ve bir zamanlar Hüseyin Saral'ın da sağ kolu olan Yakup Kerem Saral antlaşmayı 2014'te bozdu. 2004'ten beri meydana gelen çatışmalar içinde soyadı Şahin olan kimsenin ölmemesi nedeniyle antlaşmanın geçerli olmadığını ileri sürdü.
24 Aralık 2014 tarihinde Vedat şahin ve iki koruması otoparkta silahlı saldırıya uğradı. Vedat Şahin ve bir koruması ölürken, diğer koruma ağır yaralandı.[18] Saldırı emrinin yurtdışında firari olan Yakup Kerem Saral tarafından verildiği tespit edildi.
Vedat Şahin, Sedat Şahin'in kardeşiydi. 90'larda Sedat Şahin yurtdışında kaçak durumdayken Şahinler mafyasını tekrar toplayıp örgütlemişti. Örgütün finans işleriyle uğraşırdı. 2005'te Sarallar tarafından ele geçirilen ölüm listesinde adı geçen biriydi.
Mart 2015'te Sedat Şahin'in oğlu ve amcası oğlu, Vedat Şahin'in intikamı için operasyon hazırlığı şüphesiyle tutuklandı. Yapılan operasyonlar sonucunda Şahinlerin, Sarallar için 20 kişilik bir ölüm listesi hazırladığı ortaya çıktı.
SEDAT ŞAHİN'İN TESLİM OLMASI
2013'te ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Sedat Şahin, 2 yıllık firari hayatını son erdirip mahkemeye gitti. Ancak hakkında müebbet kararı bulunan Şahin tutuklanmayıp serbest bırakıldı.
SEDAT ŞAHİN'İN EVİNİN TARANMASI
26 Mayıs 2016 tarihinde, Sedat Şahin'in kaldığı villa Sarallar tarafından silahlarla tarandı. Sedat Şahin'in kayınvalidesine bir kurşun isabet etmesi sonucu yaralandı.
3 CİNAYET
Evinin taranması üzerine Şahinler mafyası 2016 Haziran, Ağustos ve Kasım aylarında Sarallar mafyası mensubu 3 kişiyi öldürdü.
ALAATTİN SARAL'IN ÖRGÜT İÇİNDE ÖN PLANA GELMESİ
Örgütün lideri Burhanettin Saral ve önemli yöneticisi Ümit Saral cezaevindeydi. Diğer önemli yönetici Yakup Kerem Saral ise Vedat Şahin cinayeti yüzünden firari durumdaydı. Böyle bir ortamda Alaattin Saral örgüt içinde önemli bir konuma geldi.
ÖRGÜT İÇİ İNFAZ
31 Ocak 2017'de Hüseyin Saral'ın eski sağ kolu Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu, Hüseyin Saral'ın oğlu Hüseyin Mert Saral tarafından öldürüldü. Mahkemede cinayeti intikam nedeniyle işlediğini itiraf etmese de, olay yerindeki şahitlere göre; Mert Saral cinayet esnasında "Benim babamı öldürdün. 12 yıldır bu anı bekliyordum." dediği tespit edildi.
M. Ali Büyüksarıalioğlu, Hüseyin Saral'ın 12. yıl dönümünde öldürüldü. İddialara göre 2005'te Sedat Şahin ve ekibi Hüseyin Saral'ı öldürmek için İtalya'ya giderken, Hüseyin Saral'a ait istihbaratı Şahinlere sağlayan M. Ali Büyüksarıoğlu olduğu yöndedir.
ŞİRİNLER MAFYASI İLE ÇATIŞMA
2013 yılına kadar Sarallar ile Şirinler mafyası arasında akaryakıt kaçakçılığı üzerinden bir ittifak vardı. Şirinler mafyası ittifakı Sarallar mafyasının Ümit Saral koluyla yapmıştı. 2013'te Şirinler ve Sarallar arasında mali konuda anlaşmazlıklar çıkınca Şirinler ve Sarallar ittifakı bozdu. Yol ayrımı sonrası Şirinler mafyası Saralların baş düşmanı Şahinler mafyası ile ittifaka girince Sarallar, Şirinlere karşı bir pozisyona girdi.
Şirinler ile Sarallar arasında 2013-2017 arasında birçok silahlı çatışma yaşandı. Şirinler mensubu 7 kişi öldü. Ölenlerden biri Şirinler mafyası lideri Kenan Şirin'dir.
Eylül 2021 tarihinde gerçekleşen mahkemede, Ümit Saral'ın Şirinler mafyası mensubu 7 kişiyi öldürmekten dolayı, 3 kez ağırlaştırılmış ile 2 kez müebbet hapis cezası istendi.
2017 MAHKEMESİ
2017 Eylül ayında Şahinler mafyası lideri Sedat Şahin ile Sarallar mafyası lideri Burhanettin Saral ilk defa mahkeme çatısı altında buluştular. Mahkemeye iki örgütün taraftarlarında da büyük katılım vardı. Mahkeme esnasında Burhanettin Saral ile Sedat Şahin arasında karşılıklı sözlü tartışmalar yaşandı. Taraflar arasındaki kitle de mahkeme salonu dışında yüzlerce kişinin karıştığı büyük bir kavgaya döndü.
ŞAHİNLER İÇİNDEKİ SARAL MUHBİRİ
2016 yılında Sarallar içinde etkili bir konuma gelen Barış Saral; Sedat Şahin'in çekirdek kadrosunun içine M.A.Ş adında bir muhbir yerleştirdi. Barış Saral tutuklandıktan sonra telefonu incelendiğinde M.A.Ş ile Barış Saral arasında şu konuşmaların geçtiği tespit edildi;
M.A.Ş'ın, Sedat Şahin'in yakın adamlarından biri olduğu,
Üzeri aranmadan Sedat Şahin'in villasına rahatlıkla girip çıkabildiği,
Barış Saral'ın, Sedat Şahin'i öldürmesi karşılığında 500 bin dolar vereceği,
M.A.Ş'ın Sedat Şahin'i öldürme şansı elde etmesine rağmen, villadan sağ çıkmama durumundan dolayı tedirgin olduğu telefon konuşmalarında tespit edildi.
Kaynak: Vikipedi