Lübnan Mısır ve Suriye anlaştı: Mısır gazı Suriye üzerinden Lübnan'a aktarılacak

Lübnan, Suriye ve Mısır bugün Beyrut’ta Mısır’dan Suriye ve Ürdün üzerinden Lübnan’a doğal gazın kiralanması ve taşınması için bir anlaşma imzaladı.

Lübnan Mısır ve Suriye anlaştı: Mısır gazı Suriye üzerinden Lübnan'a aktarılacak

 Lübnan, Suriye ve Mısır bugün Beyrut’ta Mısır’dan Suriye ve Ürdün üzerinden Lübnan’a doğal gazın kiralanması ve taşınması için bir anlaşma imzaladı.

Lübnan geçici hükümetinin Enerji Bakanı Velid Feyyad düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

- Anlaşmanın imzalanması, üç ülkenin yedi ay boyunca yürüttüğü ve onu bir model haline getiren yorulmak bilmeyen çalışmaların doruk noktasıdır. Tüm Arap ülkeleri ve halklarının yararına ortak Arap işbirliğini gerçekleştiren anlaşmanın uygulanmasının Lübnan’ı güvence altına alacağını açıklayarak, fazladan 4 saate kadar elektrik beslemesine çok ihtiyaç var.

Feyyad, iki kardeş ülke ve halkların ortak çıkarlarını güvence altına almak açısından, müzakere sürecini kolaylaştırarak teknik veya hukuki düzeyde engellerin üstesinden gelerek ve ticari düzeyde tüm kolaylıkları sağlayan ve engelleri aştığı için Suriye ve yönetimine keza Mısır’a da Lübnan’daki elektrik sorununun bir bölümünü çözmek için gaz pompalamasından dolayı teşekkür etti.

Fayyad, “Ürdün ile birlikte kardeş Suriye, ülkelerimizin ve halklarımızın çıkarları adına yapıcı Arap ilişkilerinin doğal uzantısı olmaya devam ediyor ve Lübnan’ın üç başkanlık (Cumhuriyet, Parlamento ve Hükumet), bu ana ulaşabilmek ve sürekli ve sürekli koordinasyon içinde çalışabilmesi için uzmanlığını ve teknik desteğini sağlayan Dünya Bankası ve çalışma ekibinin desteğiyle, anlaşmayı ve finansman şartlarını tamamlamak için Enerji Bakanlığı ile daimi toplantılarla bu projeye tüm destek ve imkânları vermiştir” dedi.

Buna karşılık, Suriye Genel Petrol Şirketi Genel Müdürü Dr. Müh. Nebih Harestin şunları söyledi: “ Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın liderliğindeki Suriye, herhangi bir gerçek Arap girişimi için temel bir destekti ve hala da öyle. Başlangıçta, bu projeyi gerçekleştirmek için hükümet ve Petrol Bakanlığı’nın desteğine tüm dikkatimizi verdik, birden fazla yerde birden fazla saldırıya maruz kalan hattı çok kısa sürede hazır hale getirdik” dedi.

Harestin: “Biz Suriye’de projeyi uygulamaya ve Mısır gazını Suriye gaz şebekesi hatları üzerinden Lübnan’a gecikmeden aktarmaya hazırız, bunun, kardeş Lübnan halkının elektrik ihtiyaçlarının bir kısmını güvence altına almalarını desteklemek için bizim tarafımızdan bir hizmet ve bir girişim olduğunu belirtiyoruz” diye ifade etti.

Mısır Doğal Gaz Şirketi başkanı Mecdi Celal, ülkesinin Lübnan devletini desteklemek ve ona mümkün olan en kısa sürede gaz sağlamak için anlaşmayı imzaladığını, Ürdün ve Suriye üzerinden doğalgaz iletim hattının hazır olduğunu açıkladı.

ABD'NİN YAPTIRIMINA TAKILAN ANLAŞMA

Mısır'a ait "Arap Doğal Gaz Boru Hattı"nın yeniden faaliyete geçmesi ve Lübnan'a gaz ihracatı için aralarında Ürdün'ün de yer aldığı 4 ülke, ilk olarak 9 Eylül 2021'de Ürdün'ün başkenti Amman'da bir toplantı düzenleyerek yol haritası çıkarmıştı.

ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımları kapsayan Sezar Yasası'ndan dolayı Amman'daki toplantının üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen somut gelişme kaydedilmemişti.

Ürdün ve Mısır'ın Sezar yaptırımlarına maruz kalmayacaklarına dair ABD'den yazılı olarak onay istediği ifade ediliyor.

Söz konusu endişelere karşı Lübnan Enerji Bakanı, Aralık 2021'de, ABD'nin projenin hayata geçirilmesine yeşil ışık yaktığını söylemiş, ancak buna rağmen adım atılmamıştı.

Lübnan ile İsrail arasındaki tartışmalı deniz sınırı için ara buluculuk yapan ABD Dışişleri Bakanlığının enerji güvenliği kıdemli danışmanı Amos Hochstein ise 14 Haziran'da Beyrut'ta geldikten sonra yaptığı açıklamada, doğal gaz projesinin yaptırımlara uygunluğunu değerlendirmek için Mısır ve Lübnan arasındaki nihai anlaşmaya bakacaklarını ifade etmişti.

ARAP DOĞAL GAZ BORU HATTI

Açık kaynaklara göre 2009'da 1 milyar 200 milyon dolara mal olan toplam 1200 kilometre uzunluğundaki boru hattının 90 kilometrelik üçüncü kısmının Suriye'den geçtiği belirtiliyor.

Arap Doğal Gaz Boru Hattı'ndan Lübnan'a gaz ithalat testi 2009'da başladı ve aynı yıl kısa süreliğine Trablusşam'daki Deyr Ammar Elektrik Santraline gaz verildi.

Ancak 2010'da Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki güvenlik olayları, ardından ülkedeki Arap Baharı gösterileriyle meydana gelen gelişmeler ve Suriye'deki iç savaşın patlak vermesiyle Lübnan'a doğal gaz ithalatı tamamen durdu.

Lübnan'da 2019'dan beri yaşanan derin ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlara günde sadece 4 saat devlet elektriği verilebiliyor.

abd suriye israil güvenlik cumhurbaşkanı Deniz lübnan enerji Haziran Beşşar Esad Suriye Arap Cumhuriyeti mısır arap cumhuriyeti