Suriyeliler için 8 aşamalı dönüş planı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli sığınmacılar için açıkladığı gönüllü dönüş projesi için 8 aşamalı plan devreye girecek. Sabah Gazetesi'nin haberine göre dönüşte öncelik, istikrarın sağlandığı 5 bölgede 13 mahalli meclisin hakim güç olduğu alanlara verilecek. Gönüllü geri dönüş Ankara İstanbul, Konya, Adana, Gaziantep gibi büyükşehirlerdeki nüfusu yoğun bölgelerden başlatılacak.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 1 milyon Suriyelinin dönüşü için açıkladığı projenin ayrıntıları belli oldu. Sabah Gazetesi'nin haberine göre gönüllü dönüşler 8 aşamalı bir plan ile yapılacak.
Daha önce güvenli bölgelerde savaş mağdurları için briket ev projesi başlatılmıştı. 50 bin olarak belirlenen hedef genişletilerek 100 bin briket ev yapımı olarak planladı. Bugüne kadar da 67 bin civarında briket eve Suriyeliler yerleştirildi.
Bir yandan briket evler inşaa edilirken bir yandan da devreye sokulacak yeni proje ile 1 milyon Suriyeli sığınmacının daha ülkelerine dönmesi sağlanacak.
8 aşamalı dönüş planında istikrarlı ve güvenli bölgelerde kurulacak kentler için nüfusun yoğun olduğu illerde yaşayan Suriyelilere öncelik verilecek. Gönüllü geri dönüş Ankara, İstanbul, Konya ,Adana, Gaziantep gibi büyükşehirlerdeki nüfusu yoğun bölgelerden başlatılacak.
Gönüllü dönüşler, askeri ve siyasi açıdan istikrar ve güvenliğinin sağlandığı bölgelerde gerçekleştirilecek. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resulayn başta olmak üzere 13 ayrı bölgede yerel meclislerle projeye katkı sunulacak.
Bölgede AFAD koordinesindeki Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte, briket ev ve sosyal alanlar açılacak. Okul, hastane, cami başta olmak üzere alt ve üstyapı inşa edilecek.
Günlük yaşamın sürdürülebilmesi için tarımdan küçük sanayi sitesi, dükkân, çarşı gibi ticaret alanları kurulacak, yeni istihdam imkanları sağlanacak.
Suriyelilerin meslek sahibi olabilmesi için meslek edindirme kursları ve mikro krediler, üretim yapan atölyeler kurulacak. Rehabilitasyon, psikolojik destek, eğitim faaliyetlerine ağırlık verilecek.
Gönüllü dönüşler için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği dahil, ulusal ve uluslararası fonlardan destek istenecek.
Öte yandan sığınmacıların ülkelerine dönüşleri için kurulan geri gönderme merkezlerine 5 tane daha eklendi. Şanlıurfa, Niğde, Bayburt, Kütahya ve Balıkesir’de kurulan merkezlerle birlikte geri gönderme merkezi sayısı 30’u buldu. Geri gönderme merkezlerinin kapasitesi de 20 bini aştı.