Yunanistan'da Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kapatıldı

Yunanistan, Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneği’ni, isminde yer alan ‘Batı Trakya’ ifadesinin ‘Türk azınlık’ çağrışımı yapabileceği gerekçesiyle kapattı. Aydınlık’a konuşan Dernek Başkanı Mümin Hasan, “Yunanistan’da isyan çıkarma olasılığı ile suçlanıyoruz.” dedi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Yunanistan'da Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kapatıldı

Yunanistan’daki Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneği’nin kapatılmasıyla ilgili dava, 6 Eylül 2023'te Gümülcine Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlandı ve 28 Mayıs 2024’te sonuçlandı. Mahkeme, adının Türk azınlık çağrışımı yapabileceği gerekçesiyle derneğin kapatılmasına karar verdi.

Yunanistan'da Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kapatıldı - Resim : 1

SORUN 'BATI TRAKYA'

Aydınlık’a konuşan Mümin Hasan, derneğin 2022 yılında kurulduğunu ve o günden beri Yunan makamlarının çeşitli zorluklar çıkardığını belirtti. Hasan, 77 kurucu üye ile Gümülcine’de kalabalık bir başvuruda bulunduklarını, ancak yetkililerin “Bu kadar insan neden bir araya geldi?” diye sorguladığını söyledi. Derneğin kurulmasına ilişkin bir eksiklik bulamayınca, bu kez de ‘Batı Trakya’ ifadesine takıldıklarını ifade eden Hasan, mahkemede “Neden logoda ‘Batı Trakya’ ifadesini büyük yazıyorsunuz?” gibi sorular yöneltildiğini belirtti.

Mümin Hasan, "Kurucu üyeler olarak derneğin ismini ya ‘Yunanistan Fenerbahçeliler’ ya da ‘Batı Trakya Fenerbahçeliler’ yapmayı planladık. Oy çokluğuyla ‘Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği’ olmasına karar verdik. Geçici yönetimle derneğimiz kuruldu ve ilk yönetimi seçmek için 6 Kasımda seçim kararı alıp, baroya avukat ataması için bildirdik. Bize sözlü olarak avukat atanmayacağı, derneğin ömrünün kısa olacağı söylendi. Bunun üzerine 3 Kasım tarihinde yazılı bir dilekçeyle baroya neden avukat atanmadığını resmi olarak sordum. Seçimi yapabilmemiz için 4 Kasım saat 15:00’e kadar avukatın atanması gerekiyordu. Sonuç olarak, 4 Kasım saat 14:59’da avukatın atandığını öğrendik. Avukat atanmayacağını düşünmüştük. Sözlü ve yerel basında belirli kesimlerden bize karşı olumsuz bir tutum hep devam etti. ‘Niye toplandınız? Ne yapmak istiyorsunuz?’ diye sürekli sorgulandık. İlk başlarda yazılı şekilde gelmediler. Zamanla bizim sporla ilgilendiğimizi, maç izlediğimizi ve maçlara gittiğimizi gördüler. Bir bahane bulmak zorundaydılar ve ‘Batı Trakya’ ifadesine takıldılar.

"Edirne, Kırklareli civarında Yunanlar var. Onlar da ‘Doğu Trakya’ ismini koydular. ‘Doğu Trakya’ ile ilgili dernekleri de var. Yunanistan’ın onlarla ilgili bir kaygıları yok. Şu anda 730 kadar üyemiz var. Yunanistan’ın en büyük spor derneğini kurmuş olabiliriz o bölgede. Yaptığımız suçlar; maç izlemeye gitmek, gol attığımızda sevinmek, İstanbul’daki Kadıköy maçlarını organize etmek." Bizim herhangi bir suçumuz yok. Ancak bize, suç işleme potansiyeliniz var demek istiyorlar. Burada Türk olduğumuzu, yaşadığımızı ima ediyorsunuz diyorlar.” ifadelerini kullanan Hasan, şöyle devam etti:

“Mahkemeye çıktık. Mahkeme 6-7 Eylül olaylarının yıldönümünde yapıldı. O gün sadece bizim mahkememiz vardı. 2 buçuk saat sürdü, sistem çöktü dediler. İstediklerini yapamadıkları, duyamadıkları için bekletildik. Başka bir odaya geçtik, orada da sistem çöktü. O kadar suçlama vardı ancak mahkemede şahit olarak çıkardığımız kişiye sorulan sorular; ‘Logonuza Batı Trakya ismini neden büyük yazdınız? Şehrimizde hangi okula gittiniz veya gidiyorsunuz?’ Bu sorular mantıklı değildi. Burada her şeyi detaylı anlatamıyoruz. Amaç burada birlikteliği bitirmek, büyük bir dernek kuruldu, bu derneği kapatmak.”

fenerbahçe batı trakya