Yeni Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kimdir? Zorluoğlu'nun önceki görevleri

Resmi Gazete'nin 10 Temmuz sayısında açıklanan atama kararlarına göre, beş ilin valisi değişti ve bu iller arasında Diyarbakır da bulunuyor. Daha önce çeşitli valilik ve belediye başkanlığı görevlerinde bulunan Murat Zorluoğlu, Diyarbakır'ın yeni valisi olarak atandı.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Yeni Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kimdir? Zorluoğlu'nun önceki görevleri

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan Zorluoğlu, Diyarbakır Valiliği görevine getirildi. Peki, Murat Zorluoğlu kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? İşte biyografisi...

Yeni Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kimdir? Zorluoğlu'nun önceki görevleri - Resim : 1

1971 yılında Ankara’nın Haymana ilçesinde doğan Murat Zorluoğlu, ilkokulu Trabzon Çaykara’daki Kumlu Köyü İlkokulu’nda, ortaokulu Trabzon İmam Hatip Lisesi’nde, liseyi ise Trabzon Lisesi ve İstanbul’daki Hayrullah Kefoğlu Lisesi’nde tamamladı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

Mülki idare amirliği mesleğine 1994 yılında Trabzon'da kaymakam adayı olarak başlayan Zorluoğlu, kaymakam adaylığı sürecinin ardından 1997-1999 yıllarında Mersin’in Gülnar ilçesinde, 1999-2003 yıllarında ise Bingöl’ün Genç ilçesinde kaymakam olarak görev yaptı. 2003-2008 yılları arasında Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olarak çalışan Zorluoğlu, 2008-2012 yıllarında aynı kurumda Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı, İnceleme ve Soruşturma Daire Başkanlığı ve Mevzuat ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ayrıca, 2005-2012 yılları arasında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde (YBYK) Türkiye Heyeti'nin Milli Sekreteri ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Demokrasi Yönlendirme Komitesi'nde (CDLR) Türkiye adına üye olarak görev aldı.

Yeni Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kimdir? Zorluoğlu'nun önceki görevleri - Resim : 2

15 Eylül 2012'de yayımlanan kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'na atanan Zorluoğlu, Nisan 2013'ten itibaren aynı bakanlıkta Müsteşar Yardımcılığı Vekilliği yaptı. Mart 2015-Temmuz 2017 arasında Elazığ Valiliği, 2017-2018 yıllarında ise Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

2004-2005 yıllarında İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yapan Zorluoğlu, Avrupa Birliği Karar Mekanizmalarına Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Etkisi konulu teziyle Avrupa Birliği bölgesel politikalarını ve yapısal fonlarını inceledi. 2007 yılında Birmingham Üniversitesi'nde Avrupa Birliği'nin yapısı ve politika oluşturma süreçleri üzerine dört aylık bir akademik programa katıldı.

2011 yılında yayımlanan "Local Authorities in Turkey" (Türkiye'de Mahalli İdareler) adlı kitabı ve "Yeni Yerel Yönetimler Mevzuatı ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı" adlı makalesi bulunan Murat Zorluoğlu, evli ve üç erkek çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Diyarbakır Valiliği Resmi Gazete