Şahin: "PKK'yı terör örgütü olarak görmüyorlar"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, "HDP'nin terör örgütüyle bağı bilinen bir gerçek. Davalı parti yöneticileri de PKK'yı terör örgütü olarak görmüyor" açıklamasını yaptı.

Bir buçuk yıldır Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen HDP kapatma davasında yazılı savunmalar bitti, artık sözlü açıklama sürecine geçildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin temelli kapatılması talebiyle açılan davada Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptı. Yaklaşık 45 dakika süren açıklamanın ardından Şahin, gazetecilere değerlendirme yaptı.

Bekir Şahin, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin terörle olan bağının devam ettiğini söyledi:

Davalı parti, terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak yıllardır zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin 3 yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası ve bazı illerde tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, AYM heyetine, kapatma davası talepli hazırladıkları iddianameyi, esasa ilişkin görüşlerini ve HDP’nin hesaplarına bloke konulması talebiyle ilgili konuları tekrar ettiğini bildirdi:

Hatta davalı partililerden de PKK'yı kınadığına dair bir söz duymadım. Davalı parti, terör örgütünü ise silahlı örgüt olarak tanımadığını ifade ediyor, TV kayıtlarında da bunlar var. Davalı partinin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini tüm delillerle ortaya koyduğumuzu bildirdik

 Bekir Şahin, "Seçime kadar süreç tamamlanır mı?" sorusuna da yanıt verdi:

- O yüksek mahkemenin takdiri. Bizim görevimiz bugün itibarıyla bitti. Biz dosyayı sunduk, süreç tamamlandı. Artık takdir yüksek mahkemenin.

Peki, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın sözlü açıklamasından sonra süreç nasıl işleyecek? Belirlenecek bir günde HDP'liler sözlü savunmasını yapacak. Davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun, yüksek mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak.

halkların demokratik partisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin