Yabancı okul krizi çözüldü!

Yabancı okul krizi çözüldü. Türkiye peş peşe Fransa ve Almanya'ya nota verdi. Viyana Sözleşmesine uymayan Paris ve Berlin hükümetleri geri adım attı. Türkiye'deki yabancı okullarda bu dönemle birlikte Türk ya da çifte pasaport sahibi öğrenci kabul edilmeyecek.

Barış Dikmen Barış Dikmen

Türkiye, Fransa ve Almanya'ya geri adım attırdı. Okullarda bundan sonra Türk öğrenciler kayıt edilemeyecek.

Fransa ve Almanya, Viyana Sözleşmes'ne dayanarak Türkiye'de büyükelçilik misyonunun çocukları için açılan okullarda Türk öğrenciler de kaydediliyordu. Sözleşmeye aykırı olan bu uygulamaya Milli Eğitim Bakanlığı müdahale etti. Okullarda Türk öğrencilerin olamayacağı aksi takdirde eğitim ve öğretimin kesileceği bildirildi.

Fransız ve Alman makamları uyarılara rağmen direndi. Bunun üzerine Türkiye iki ülkeye de nota verdi. Kriz büyüdü. Türkiye'nin kararlı duruşu iki ülkeye geri adım attırdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ankara Büyükelçiliği'ne bağlı Ernst-Reuter Okulu ile okulun İzmir ve İstanbul'daki iki şubesinde de 2024 / 2025 eğitim - öğretim yılından başalayarak Türk öğrenci alınmayacağını açıkladı. Alman Dışişleri, bu okullarda çifte pasaportu olanların da kayıt edilemeyeceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Fransa’nın da bu kurallara uygun hareket edeceğini mesajla velilere ilettiğini bildirdi.

Ulusal Kanal'ın Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre kurallara uymadığı tespit edilen 12 okula da nota verildi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

ulusal kanal Viyana Sözleşmesi