Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü açıkladı: ABD’nin seçimlerde CHP’ye destek örgütü

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, bugün saat 13.00’te İstanbul İl Merkezi’nde bir basın toplantısı yaparak ABD’nin "14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nde CHP’yi desteklemek için hangi örgütleri kullandığını" ABD belgelerine dayanarak kamuoyuna açıkladı.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü açıkladı: ABD’nin seçimlerde CHP’ye destek örgütü

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü, bugün saat 13.00’te İstanbul İl Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Serdar Üsküplü, ABD’nin 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri'nde CHP’yi desteklemek için hangi örgütleri kullandığını ABD belgelerine dayanarak kamuoyuna açıkladı.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü'nün açıklaması şu şekilde:

"ABD’NİN HEDEFİ ERDOĞAN HÜKÜMETİNİ DEVİRİP YERİNE CHP HDP KOALİSYONU KURMAKTI

ABD Başkanı Joe Biden 16 Aralık 2019’da televizyondaki röportajında, Erdoğan’ı darbeyle değil seçimle devirmek gerektiğini söylemiş. Bunun için de, muhalif liderleri, Erdoğan’ı yenecek duruma gelmeleri için açıkça destekleyeceklerini edeceklerini iade etmiştir.

2020 yılında yayınlanan RAND raporunda Erdoğan hükümetinin nasıl devrilebileceği açıklanmış, muhalefetin CHP liderliğinde, HDP, İYİ Parti ve muhafazakarların ittifakıyla Erdoğan’ı devirip yerine ABD ile uyumlu bir hükümet kurabilecekleri belirtilmiştir. 276 sayfalık raporda muhalefete yol haritası çizilmiştir.

CIA operasyonlarının uygulayıcısı durumundaki Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), ABD Dış İçleri Bakanlığından aldığı talimatla ve ABD Dış İlişkiler Komisyonu’nun denetimi altında açıkça 14 Mayıs 2024 Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine müdahale etmiştir.

Geçen hafta açıkladığımız gibi, Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin 28 Mart 2023’teki oturumunda Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) Başkanı Damon Wilson seçimlere müdahale etmek için gizli bir örgütlenme içinde olduklarını ve isimlerini gizledikleri bir takımkuruluşlara para yardımları yaptıklarını yeminli ifadesiyle itiraf etmiştir.

“NED'den aktif olarak bağış alan 15 kuruluştan - aralarında bağımsız medya kuruluşlarının, insan hakları örgütlerinin, düşünce kuruluşlarının ve politika merkezlerinin de bulunduğu - yedi ortağımızın çalışmaları doğrudan yaklaşan genel seçimlere odaklanıyor. Ayrıca NED'in çekirdek enstitülerinden üçü (Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü, Ulusal Demokratik Enstitüsü ve Uluslararası Özel Girişim Merkezi) de seçimle ilgili programlara sahiptir”

NED Başkanı Wilson Türkiye’deki işbirlikçilerinin adlarını gizlemiş. Açıklanırsa zarar görebileceklerini söylemiştir.

Şimdi sizlere ABD’nin 2023 seçimlerinde CHP’yi desteklemek için kullandığı örgütleri açıklamaya başlıyoruz.

STRATEJİ NED'DEN FONLAR AB'DEN

NED milli devletlerin tasfiyesi için stratejiler belirlemekte, Soros Vakfı, Chrest Vakfı gibi Amerikan vakıfları ve Avrupa Birliği Vakıfları ise fon dağıtan uygulayıcı görevler yapmaktadır. NED’in işaret ettiği kurumlara milyarlarca liralık fanlar gönderilmektedir.

NED Amerikan devletinden yılda 315 milyon USD almaktadır. Bu miktar 90 ülkedeki operasyonlarını fonlamaya yetecek bir tutar değildir. Türkiye seçimlerine müdahale için ABD ve AB fonları ortak hareket etmişlerdir.

NED Türkiye’deki fonlamak için Avrupa Birliği devletlerinin kurumlarıyla birlikte hareket etmiştir. Avrupa Demokrasi Vakfı (EED), İsveç Dış İşleri Bakanlığı, Norveç Dış İleri Bakanlığı ve Alman fonları birlikte kullanılmıştır.

İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın 2021-2017 strateji raporuna göre Türkiye’deki kurumları fonlamak için 2 milyar 314 milyon TL’lik bir fon ayırmıştır. Bu fonun 1.75 milyar TL’si İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) tarafından dağıtılmaktadır. SIDA tıpkı NED gibi resmi bir devlet kurumudur. Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok Amerikan işbirlikçisi basın kuruluşu, dernek, düşünce kuruluşu ve benzerleri İsveç Devleti tarafından fonlanmaktadır.

DENGE DENETLEME AĞI'NA 84 MİLYON TL

Bu fonlar hibe olarak adlandırılmalarına rağmen proje bazlıdır. Yani bir görev karşılığı verilmektedir, proje bitiminde bu kuruluşlar İsveç Devletine rapor vermektedir. 2023 seçimlerine müdahale için ne görev yaptıklarını bu raporlarda da görebiliyoruz.

İsveç Devleti Denge Denetleme Ağı’na 2018 – 2023 arasında toplam 84 milyon TL para vermiştir. Denge Denetleme Ağı’na üye örgütler arasında LGBT derneklerinden, Diyarbakır Barosundan, 29 Ekim Kadınları derneğine kadar 300’e yakın sivil toplum örgütü bulunmaktadır.

İsveç Devleti’nin fonladığı Denge Denetleme Ağı,SİDA’ya sunduğu 2023 raporunda yaptığı faaliyetleri tek ek anlatmıştır.

“DDA 78 yasama uyarısı (çağrı yazıları, politika belgeleri ve analiz raporları) yayımlanmıştır. 7Mecliste.org bülteni, 10 Kontrol ve Denge Bülteni, 17 haber bülteni, 12 YouTube programı, 11 podcast ve bir dizi dijital medya paylaşımı dijital ortamlarda paylaşılmıştır.

NED Başkanı Wilson’un yeminli ifadesinde bahsettiği“podcastleri, makaleleri, haftalık çevrimiçi yayını ve genç seçmenlere odaklanan haftalık haber bültenlerini” hazırlayanların biri de Denge Denetleme Ağıdır.

BASINA YÜZMİLYONLARCA LİRA FON

İsveç Devleti Bianet’e 2007 – 2023 yılları arasında 335 milyon TL para vermiştir. Bianet buna karşılık verdiği raporlarda “haklar temelli izleme raporlamalar yaptıklarını, gazeteciler için bir eğitmen ve akıl hocası olduklarını, sürdürülebilir ve etkili bir örgüt” olduklarını söylemektedir.

ABD’nin ve ortaklarının basına verdiği fonlar bununla sınırlı değildir. Bunları da tek tek önümüzdeki günlerde açıklayacağız.

NED Başkanı Damon Wilson yeminli ifadesinde Türkiyeseçimlerine müdahale için işbirlikçi örgütlerle birlikte yaptıkları çalışmaları tek tek anlatmıştır.

ABD BELGELERİNDE NED’İN SEÇİM ÖRGÜTLENMESİ

NED Başkanı Wilson seçim çalışmalarının odaklanacağı alanları sıralamaktadır:

NED destekli seçimle ilgili programlar öncelikle aşağıdaki alanlara odaklanmaktadır: partizan olmayan gençlerin katılımı ve seçmen eğitimi; adayların, seçim öncesi ortamın ve oy verme günündeki gelişmelerin objektif analizi, dezenformasyonla mücadele, kampanya finansmanının izlenmesi, oy hakları, ve seçim sürecinin ülke çapında ele alınması.

ABD’NİN GENÇLİK ÖRGÜTÜ “GoFor” (GENÇLİK ÖRGÜTLERİ FORUMU)

NED Başkanı Wilson hedef kitlenin öncelikle gençler ve kararsız seçmenler olduğunu belirtmiştir. Gençler üzerine özel bir çalışma yürütülmüştür. Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) isimli örgüt kendisine bağlı bulunan 54 örgütle birlikte faaliyette bulunmaktadır.

GoFor’a üye örgütler arasında LGBT derneklerinden, sözde çevre derneklerine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren ABD ve AB destekli dernekler bulunmaktadır. Bu dernekler ABD’den ve taşeronlarından on milyonlarca liralık fonlar almaktadır.

GoFor’unresmi sitesine göre ana destekçileri ABD Büyükelçiliği, AB Türkiye Delegasyonu, TheGerman Marshall Fund of the United States, SIDA – İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı ve Friedrich-Ebert-Vakfı’dır.

İSVEÇ DEVLETİNDEN ALINAN 16.3 MİLYON TL’NİN KARŞILIĞI

GoFor2022-2023 yıllarında sadece İsveç Devletinden 16.3 milyon TL fon almıştır. Paranın verildiği projenin konusu “Yerel karar vericilerle ilişkiler geliştirmektir”. Bu kapsamda GoFor CHP’li İzmir, Antalya, Eskişehir, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyeleriyle protokoller imzalamış ve Konak, Nilüfer belediyeleriyle çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar AB fonları ve İsveç devleti tarafından milyonlarca liralık fonlarla desteklenmektedir.

GoFor ayrıca DEM Parti’li Diyarbakır belediyesiyle yakın çalışma içerisindedir. 2-3 Mayıs 2024’te “Yerel Yönetimlerde Gençlik” temalı toplantı düzenlemiş, toplantıya DEM Partili Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı da katılmıştır.2024 Üyeler toplantısı da 4-5 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da yapılmıştır. GoFor 2022 yılında yine Diyarbakır’da “Kayyum Politikalarına Karşı Gençlik Katılımı” konulu toplantılar yapmıştır.

GoFor27 Şubat 2024’te CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmüş, Özgür Özel GoFor’un cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ifadelerini de içeren “Gençlik Hakları Sözleşmesi”niimzatmıştır. Aynı sözleşmeyi 27 Şubat’ta da DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ı imzalatmıştır.

GoFor seçim döneminde CHP, DEM Parti ve TİP’li adayları destekleyen sosyal medya programları yapmış ve Amerikancı sözde muhalefetin gençliğe yönelik propaganda örgütü olarak çalışmıştır.

ABD destekli gençlik yapılanması GoFor son dönemde çok yoğun bir faaliyet içerisindedir. CHP ve DEM partili belediye başkanlıklarıyla yaptığı çalışmalarla hem büyük fon kaynaklarına ulaşmakta hem de yereldeki gençleri örgütlemeye çalışmaktadır.

OY VE ÖTESİ DERNEĞİ’NE MİLYONLARCA LİRA FON

NED Seçimlerde usulsüzlük yapıldığı algısını yaratarak sandık örgütlenmesi oluşturmak amacıyla eğitimler düzenlemek ve sandık kontrolünü sağlayacak örgütler kurmak için çalışmıştır.

NED Başkanı Wilson yeminli ifadesinde şöyle söylemiştir:

• “NED, özellikle geçmişte seçim usulsüzlüklerinin olduğu bölgelerde, kampanya sezonu, seçim günü ve seçim sonrası döneme ilişkin kanıta dayalı medyada yer alan bir kuruluşa sponsorluk yapmaktadır.”

• “Kuruluş ayrıca uluslararası seçim izleme gruplarıyla işbirliği yaparak ve ortak bir yerel STK seçim gözlem platformu koordine ederek usulsüzlükleri tespit etmek için seçim sürecini de izliyor. Projede 20 farklı ilde seçim günü takibi yer alacak.”

Oy ve Ötesi Derneği İsveç Devletinden 4 milyon TL fon almıştır. Bunun dışında ABD Dış İşleri Bakanlığı’ndan, Hollanda Dış İşleri Bakanlığı’ndan, İsviçre Büyükelçiliğinden ve HeinrichBöll vakfından da milyonlarca lira fon almıştır.

NED’in seçimlere müdahalesi bunlarla da sınırlı değildir, basın kuruluşları fonlanmış, eğitilmiş, yönlendirlimiştir.

Düşünce kuruluşlarına raporlar yazdırılmıştır. Politika merkezleri yönlendirlimiştir.

Seçimlere katılacak adayların belirlenmesinde Partilere yönlendirmeler yapılmıştır.

NED-CHP İLİŞKİSİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

NED’e bağlı kuruluşların özellikle CHP belediyeleriyle yaptıkları faaliyetler son dönemde hızlanmış bulunuyor.

NED’in dört temel kuruluşundan biri olan Ulusal Demokratik Enstitüsü (NDI) 5 Ağustos 2024'te Ankara Belediyesi’yle birlikte “Yeni Dönem Başkanlar Buluşması” isimli bir toplantı gerçekleşti. Toplantıda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’li Ankara İlçe Belediye Başkanları, NDI Türkiye ofisi başkanı ve yöneticileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi bürokratları yer aldılar. Toplantının giderlerini NDI karşıladı.

NDI Türkiye Ofisinin resmi ortaklarından olan “Gençlik Örgütleri Forumu” 15 Ağustos’ta da Nilüfer Belediyesi’nin Gençlik Atölyesi’ne katıldı. 16 Ağustos 2024’te Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya Gençlik Stratejileri Toplantısı’na katıldılar.

NDI 2021 raporuna göre Türkiye’de “yerel hükümet yetkililerine ve sivil toplum aktivistlerine “işbirliği yapmaları amacıyla” 720 bin USD para aktarıyor. Paranın hangi derneklere veya şahıslara aktarıldığı gizlenmiş bulunuyor.

NED’in Türkiye’deki yıkıcı faaliyetlerinin siyasi partiler, basın, üniversiteler, STK’lar ve düşünce kuruluşları arasında artarak devam ettiğini görüyoruz.

ABD ve AB emperyalistlerin Türkiye’ye fonlar adı altında rüşvet dağıtmasına izin verilemez.Emperyalist devletlerin siyasi partilerle, belediyelerle, üniversitelerle, derneklerle örgütlenme çalışmaları yapmasına izin vermek büyük bir devle ve hükümet zaafiyetidir.
Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz. Seçimlere yabancı müdahale ve casusluk suçlarıyla ilgili kapsamlı soruşturmalar başlatılmalıdır.

NED’in Türkiye’deki ofisleri derhal kapatılmalı çalışanları sınır dışı edilmelidir.

Yabancı Etki Ajanlığı Yasası çıkartılarak yabancı emperyalist devletlerin ve bağlı kurumlarının Türkiye’deki kişi veya kuruluşları para yardımı adı altında fonlayarak yönetmesi engellenmelidir."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

vatan partisi abd chp genel seçimler