Üst düzey güvenlik yetkilisi: “Yargıda ankesör soruşturması ihtiyaç''
FETÖ, devlet kadrolarındaki terör örgütü mensuplarının bir kısmını 17-25 Aralık sürecinde farklı tarikat ve grupların için renklendirme yöntemi ile gizledi. Bu renkli FETÖ’cülerin yargı içinde aktif görevde olduğu belirtildi.
FETÖ içinde kod adı belli olan, mahrem abisini itiraf eden, örgütsel nitelikli ardışık ankesör telefon kaydı olan bir subay da beraat etti. O subay daha sonra idari yargı kararıyla Orduya döndü. Türkiye genelindeki mahrem imam soruşturmalarında yerel mahkemelerin verdiği beraat kararı sayısı arttı. Danıştay 5. Dairesi, FETÖ bağları nedeniyle meslekten ihraç edilen 178 hâkim ve savcının mesleğe iadesine karar verdi. İşte bu kararlar yargıya çevrilmesine neden oldu.
YARGIDA ANKESÖR SORUŞTURMASINA İHTİYAÇ VAR
Üst üste verilen kararları güvenlik bürokrasinden üst düzey bir yetkili değerlendirdi; Yargı’da etkin bir FETÖ soruşturmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
“TSK, MİT, Emniyet ve TÜBİTAK gibi devletin güvenliğini ilgilendiren birimlerde ankesör soruşturmaları etkin bir şekilde yürütüldü. Yargı içinde ise ankesör soruşturması yapılmadı. Yargıda ankesör soruşturmasına ihtiyaç var.”
Aydınlık Gazetesi’ne konuşan yetkili isim, “2023 seçimlerine kadar Danıştay 5. Dairesi’nin kararları gibi kararların verileceğini öngördüklerini” belirtti. “Türkiye’de adalet yok, hukuk yok” algısının yaratılmak istendiğini vurgulayan yetkili, “Yargıya güvensizlik yaratılacak. Böylece ankesör soruşturmalarındaki kararları da kamuoyu nezdinde zedelemeye çalışacaklar” dedi.
Etkili FETÖ soruşturmalarını yürüten savcılar da “serbest bırakma” ve “beraat” kararlarından rahatsız. Yargı teşkilatında güçlü konuma getirilen bazı grupların içine yerleşen renkli FETÖ’cülerin bu kararlarda etkin olduğunu değerlendiriliyor.
Ankesör davalarında yerel mahkemelerin beraat karar sayısının artması üzerine MİT, mahkeme üyelerini inceledi. Veri tabanında yapılan incelemede beraat kararı veren bir mahkeme başkanının mahrem imamlarla örgütsel nitelikli ankesör kaydı olduğu tespit edildi. Aydınlık Gazetesi’nin ismi bize saklı diye belirttiği mahkeme başkanının 2011, 2012, 2013, 2015 ve 2016 yıllarında FETÖ’nün mahrem imamlarıyla 18 kez ardışık olarak ankesörlü/kontörlü sabit hat aranma kaydının bulunduğu belirtildi. Aynı mahkemenin üyesinin de hem kendi hem de iki kardeşinin FETÖ okullarında kaydı olduğu kaydedildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yargı mensuplarını kapsayan ankesör çalışmasını Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ancak AK Parti’nin dini hassasiyetleri nedeniyle soruşturma aşamasına geçilmediği belirtiliyor. Sabah Gazetesi de 25 Ağustos 2021’de sınav soruları verilerek yargıya sızan 1000 FETÖ’cü hakim ve savcının başsavcılıklar kanalıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu’na bildirildiğini yazdı. 1 yılı geçmesine rağmen HSK’nin hangi aşamada olduğu konusu da belirsiz.
Bu olayları alt alta koyan güvenlik bürokrasisi yetkilisi, “Renklendirilmiş kişiler yargı içinde ve HSK’da etkili mercilerde. HSK’nin mutfağında. Seçime kadar da bu renklendirilmiş kadrolar benzer kararlara imza atabilirler” ifadelerini kullandı.