USS Wasp İzmir'den ayrıldı: Doğu Akdeniz’de İsrail’i koruma görevi

Amerika'nın bir numaralı işgal unsurlarından olan USS WASP gemisi, İzmir Alsancak Limanı'ndan ayrıldı. Gemi, İsrail’i korumak ve Filistin’deki katliamları arttırmak üzere Doğu Akdeniz’e gidiyor.

Haber Merkezi Haber Merkezi
USS Wasp İzmir'den ayrıldı: Doğu Akdeniz’de İsrail’i koruma görevi

Alsancak Limanı'na 1 Eylül'de demirleyen ABD’ye ait USS WASP amfibi hücum gemisi bu sabah İzmir’den ayrıldı. USS Wasp'ın İzmir Körfezi'nden çıkışı kameralara yansıdı.

Gemi bölgeye geldiği günden bu yana Türkiye'de tartşmalara neden oldu. USS Wasp çıkarma gemisinde görevli Amerikan askerinin başına Vatan Partisi ve TGB üyeleri çuval geçirdi. Çuval eylemini yapan 10 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Amerika Birleşik Devletleri, 2016 'dan bu yana Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'nde askeri yığınak yapıyor. Yunanistan ana karası ve Yunan Adalarını askeri üssü çeviren Amerika, Doğu Akdeniz'de de Türkiye'nin Mavi Vatan doktirinine karşı güç gösteriyor. Bu bağlamda Amerika, İsrail ve Yunanistan ile sık sık tatbikatlar yapıyor.

Amerika Ukrayna-Rusya svaşı ile İsrail-Filstin Savaşını bahansiyle bölgedeki askeri varlığını arttırıyor. USS Wasp amfibi çıkarma gemisi işgal operasyonları öne çıkıyor. Gemi, 1993’de Somali’nin hükümetsizleştirilmesinde görev yaptı. USS Wasp, Somali'nin kaynaklarının sömürülmesinde görev yaptı.

Gemi 1994'te de Haiti'de Amerikan karşıtı iktidarı devrime operasyonunda görev aldı. Yugoslavya'nın parçalanmasında da yer alan USS Wasp, Adriyatik Denizi'nde müdahaleye hazır bekledi.

2004 yılında Afganistan ve Irak’ı işgal süreçlerinde de bulunan amfibi hücum gemisi, 2006 yılında da İsrail - Hizbullah savaşında yine Doğu Akdeniz'e gelmiş, Lübnan açıklarından İsrail'e kalkan olmuştu.

İzmir Alsancak Limanı'ndan demir alan USS Wasp, İsrail’i İran, Hamas, Hizbullah ve Yemen'den korumak için Doğu Akdeniz'e doğru yol aldı.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

amerikan gemileri izmir israil