Tutuklama kararını Prof. Dr. İzzet Özgenç yorumladı: "Tutuklama hukuki değil, mesaj amaçlı"

Türk ceza hukukunun baş mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Amerikan askerinin başına çuval geçirme eylemine verilen tutuklamaların "ceza hukuku ilkeleriyle izahat edilebilecek bir karar olmadığını" söyledi. Özgenç, tutuklamanın belirli merkezlere mesaj olduğunu belirtti.

Amerikan askerinin başıana çuval geçirdiği için 10 gencin tutuklanmasına duayen ceza hukukçusu Prof. Dr. İzzet Özgenç tepki gösterdi.

Yapılan eylemin sembolik olduğunun altını çizen İzzet Özgenç Özgenç, gençlerin eyleminin ceza hukukunu gerektiren bir durum olmadığını aktardı.

İzzet Özgenç, "Yani burada ne kişinin hürriyetinden yoksun bırakılma vardır ne de hakaret suçu bağlamında haksızlık içeriğinden bahsedebiliriz. Yani bu gibi durumlarda aslında toplumsal bir tepki gösterilmiş, sembolik bir harekette bulunulmuştur. Başına çuval geçirilen kişilerin darp veya başka bir şeye dahil hiçbir belirti yoktur. Dolayısıyla burada tutuklanmayı gerektiren bir durum söz konusu değildir. Bu kadar tutuklanmayı hoyratça kullanan yargı sisteminin doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.

Türk ceza hukukunun baş mimarlarından olan Prof. Dr. Özgenç, tutuklamanın hukuku yerine getirmekten daha ziyade siyasi bir mesaj taşıdığını vurguladı.

İzzet Özgenç, "Hal böyle iken burada başlatılan soruşturma sürecinde bu tepkiyi gösteren insanların tutuklanmış olması ceza hukuku ilkeleriyle izahat edilebilecek bir durum değildir. Bunun sadece belirli bir merkezlere “bakın icabına bakıyoruz gereğini yerine getiriyoruz” mesajı olarak değerlendirmek gerekir." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

amerikan askeri çuval