TÜSİAD Başkanı hakkında savcının talebi belli oldu!

Gözaltına alınan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras hakkında savcının talebi belli oldu. Polis eşliğinde götürüldükleri adliyede ifade veren Aras ve Turan yurt dışı yasağı talebiyle hakimliğe sevk edildi.

TÜSİAD Başkanı hakkında savcının talebi belli oldu!

Genel Kurul'daki konuşmalarına yönelik haklarında soruşturma başlatılan ve ifadeye çağırılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. TÜSİAD'ın 2 başkanına da yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

TÜSİAD'a yönelik başlatılan yargıyı etkileme soruşturmasında TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras dün ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartıyla sulh ceza hakimliğine çıkarıldı.
İki başkan, yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı. Turan ve Aras’ın mahkemede verdikleri ifade ortaya çıktı.
Turan ifadesinde, yurt dışına yoğun ihracat gerçekleştirdiğini, adresinin belli olduğunu ve yurt dışı yasağı adli kontrol tedbirinin reddine karar verilmesini talep etti.

Aras ise soruşturmaya konu olan konuşması için, "Benim konuşmamın ana teması Türkiye ekonomisinin daha ileriye gitmesi için neler yapmamız gerektiği konusunda bir metindir" dedi.

Sulh ceza hakimliğinin karar yazısında Turan ve Aras'ın, sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla, Türkiye'nin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bilgileri kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yaydıkları ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işlediklerine ilişkin somut deliller olduğu kaydedildi.
TÜSİAD'ın Genel Kurulu'nda 'Politik hayatta olağanüstü olaylar' başlıklı yapılan sunumda politikacıların, iş insanlarının ve gazetecilerin sorgulanıp tutuklandıkları ifade edilmişti.
Aras, kayyımla görevden alınanları savunarak Türkiye'de bir güven bunalımı olduğunu belirtmişti Turan ise hukuka olan güvenin sarsıldığını ifade etmişti.
Öte yandan ABD merkezli Bloomberg'de "Türkiye, Erdoğan'ın kavgaya katılmasının ardından iş grubu soruşturmasını genişletiyor" başlıklı haber yayınlandı.
Haberin ayrıntılarında Türkiye'nin muhalif isimlere ve gazetecilere baskı uyguladığı ifade edildi.