Türkiye-Suriye normalleşmesinde İran'ın rolü: Tahran'dan yeni açıklamalar

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesine dair İran'ın pozisyonuyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Ulusal Kanal’a özel bilgiler veren İranlı bir diplomatik kaynak, “İran’ın bu normalleşmeyi istemediği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Biz Şam’ı teşvik ediyoruz” dedi.

Gürkan Demir Gürkan Demir

İranlı yetkili, Suriye’nin de Türkiye ile müzakereleri başlatmaya istekli olduğunu belirtti.

Ankara ile Şam arasında medya üzerinden karşılıklı mesajlar sürerken yeni bir değerlendirme de Tahran’dan geldi.

Ulusal Kanal’a konuşan İranlı üst düzey bir diplomatik kaynak, Türkiye ile Suriye’nin ilişkileri normalleştirme konusunun Tahran’ın öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi. “İran bu yakınlaşmayı istemiyor” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten İranlı yetkili, “Sürekli bu konu ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

İranlı diplomatik kaynak “İlişkilerin normalleşmesi noktasında önerilerimizi Suriye tarafına iletiyoruz ve onları teşvik ediyoruz” diye konuştu. Sözlerini “Bize gelen bilgilere göre Suriye de bu müzakereleri başlatmak istiyor” ifadeleriyle devam ettirdi.

Ön şartlar oluşturulunca ilerleme sağlanmadığını belirten İranlı yetkili, “Önce masaya oturmak, sonra şartları konuşmak görüşmek lazım ki ilerlenebilsin” değerlendirmesi yaptı.

İranlı diplomatik kaynak, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına son verilmesi tartışmalarıyla ilgili de konuştu. Geleceğe dair Şam’ın bazı endişeler yaşadığını ifade eden kaynak, “Çekilmeye dair Şam bir güvence istiyor. Bu süreç de İran ve Rusya’nın garantörlüğünde yürütülebilir” dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

türkiye suriye iran