Türkiye-Suriye iş birliği bölgesel gelişmeleri nasıl etkiler? Prof. Dr. Hasan Köni Ulusal Kanal’a değerlendirdi

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti hükümeti Suriye konusunda sıcak mesajlar vermeye devam ediyor. Peki Türkiye-Suriye iş birliği bölgesel gelişmeleri nasıl etkiler? Prof. Dr. Hasan Köni Ulusal Kanal’a önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için çalışmalar devam ediyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye-Suriye yakınlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Hasan Köni, "Çıkan savaş nedeniyle İsrail ile Hamas arasında Orta Doğu'da herhangi bir çözüm yolu olmayacak. Diğer Arap ülkeleri de biliyorsunuz Suriye'yi tanıdı tekrar ziyaret ettiler ve Arap Birliği'ne tekrar geri alındı. Türkiye bu durumda olayı çözmeye karar verdi ki bu doğru bir karardır." dedi.

Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye-Suriye yakınlaşması konusunda Rusya ve İran’ın rolüne dikkat çekti.

- Rusya burada aracı rolü oynayacak. Zaten YPG-PKK'ya karşı, hem Rusya karşı hem İran karşı, orada biliyorsunuz önemli bir İran gücü de var. Dünyadaki Hizbullah'a destek veriyor. Hem de Türkiye'ye karşı, belki birlikte bu olayı çözebilirler.

Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye-Suriye işbirliğinin PKK ve YPG’yi bitireceğini söyledi.

- Sonradan Amerika'nın olaya girişiyle olaylar tamamen değişti. Değişik bir politika uyguladılar. Sayın Davutoğlu döneminde maalesef bu politikalar takip edildi. Şimdi iki tarafında tehdit olarak gördüğü husus YPG PKK'dır. Bu önleme açısından çok iyi bir gelişme olacağını tahmin ediyorum. Amerika ne yapacak? Tavırlar nasıl olur? O gelişmelerde bir takım riskler olduğunu da söylemek mümkün. İran'ın tavrı da Türkiye'nin yanında. Yalnız İdlib ve Öso konusunda da bir takım riskler mevcut. Ama bu riskleri karşılıklı görüşmelerle belli bir boyutta, belli bir sürede halledilebileceğini umut ediyoruz.
türkiye suriye iş birliği