Ticaret Bakanlığı'ndan E-ticaret firmalarına sert yaptırım

Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk yarısında tüketicileri mağdur eden 40 e-ticaret firmasına toplam 230 milyon TL idari para cezası verdi.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Ticaret Bakanlığı'ndan E-ticaret firmalarına sert yaptırım

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Perakende ticarette giderek önemi artan mesafeli satışlar, tüketiciler için kolay ve pratik bir alışveriş yöntemi olması nedeniyle vazgeçilmez hale gelirken, bu tür alışverişlerde ürünleri fiziken görme ve kontrol etme imkanının olmaması ve satıcı ile yüz yüze iletişim kurulamaması nedeniyle tüketiciler istismara karşı daha savunmasız kalmaktadır. Bu nedenle, tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmeleri, sözleşmeden cayma ve ürün teslimine ilişkin hakları büyük önem taşımakta olup, bu hususlar Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

2024 yılı içinde Bakanlığa iletilen tüketici şikayetlerine istinaden, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla, özellikle tüketicinin bilgisi ve onayı olmadan ürünün stokta bulunmadığı gerekçesiyle yapılan sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin belirtilen süre içinde teslim edilmemesi ve bu süreye uyulmaması nedeniyle tüketiciler tarafından feshedilen sözleşmelere ilişkin bedel iadesinin zamanında yapılmaması gibi konularda yoğun inceleme ve denetimler gerçekleştirildiği belirtildi. Bu kapsamda, 2024 yılında denetlenen 42 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 40 firmaya yaklaşık 230 milyon TL idari para cezası uygulandığı açıklandı.

Açıklama şu şekilde devam etti: "Ayrıca, 7 firmanın faaliyetlerinin Türk Ceza Kanunu'nun dolandırıcılık suçunu kapsayan maddeleri uyarınca değerlendirilmesi amacıyla, 7 soruşturma raporu ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletilmiştir. Bakanlığımız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla 6502 sayılı Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde etkin ve yoğun denetimlerine devam edecektir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

e ticaret vergi yaptırım