TBMM'de yoğun haftalık program: Öğretmenlik Kanunu ve 9. Yargı Paketi gündemde

TBMM, yeni haftaya yoğun bir programla başlıyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklikler içeren yasa teklifinin görüşmeleri başlayacak. 9. Yargı Paketi'nin ilk görüşmeleri Adalet Komisyonu'nda yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde ise tasarruf tedbirleri yer alacak.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
TBMM'de yoğun haftalık program: Öğretmenlik Kanunu ve 9. Yargı Paketi gündemde

Öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi, yargı süreçlerinin hızlandırılması ve kamuda tasarruf tedbirleri gibi önemli konular bu hafta hem Meclis Genel Kurulu'nda hem de komisyonlarda ele alınacak.

ÖĞRETMENE ŞİDDET TUTUKLANMA NEDENİ

Genel Kurul'da, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklikler öngören yasa teklifinin görüşmelerine başlanacak. Düzenlemeye göre, eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 artırılacak. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek ve bu suçlar doğrudan tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılama yolu kapatılacak. Teklif ile Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmen adayları atamadan önce burada eğitim alacak.

Yeni haftada komisyonların gündemi de oldukça yoğun. Adalet Komisyonu, 9. Yargı Paketi'ni görüşmek üzere toplanacak. Teklifte, hakaret suçlarına ilişkin yeni düzenlemeler bulunuyor. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle yapılan hakaret suçu ön ödeme kapsamına alınacak. Yalnızca hukuk fakültesi mezunları uzlaştırmacı olabilecek ve ara buluculuk için avukatlık mesleğinde en az 5 yıllık kıdem şartı aranacak.

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin yasa teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Teklif ile tasarruf tedbirlerini izleme, denetim ve raporlama yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilecek. Tasarruf tedbirlerine uymayan personel için yaptırımlar öngörülüyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki illerde nüfus kaybının hizmetlere yansımaması için adımlar atılacak.

tbmm öğretmen