Suudi Arabistan'da gözaltına alınan Türk gazeteci Kurtuluş Demirbaş'tan haber alınamıyor

Gazeteci Kurtuluş Demirbaş, U19 futbol maçlarını izlemek üzere görevli olarak bulunduğu Suudi Arabistan'da Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında bazı açıklamalar yaptığı için Suudi yetkililer tarafından gözaltına alındı. Diplomatik kaynaklar, Demirbaş'ın ve yaşanan sürecin ailesine bildirildiğini açıkladı

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Suudi Arabistan'da gözaltına alınan Türk gazeteci Kurtuluş Demirbaş'tan haber alınamıyor

Haberiniz.com'un  haberine göre Kurtuluş Demirbaş, U19 maçlarını takip etmek için Suudi Arabistan'a gitmişti. Eşi Pınar Demirbaş, 6 Temmuz'da Türkiye'ye dönmesi beklenen eşinin dönmediğini söyledi. Pınar Demirbaş, eşinden en son 5 Temmuz Cuma günü haber aldığını belirterek, “Son konuşmamızda, ‘Eşyalarımızı toparlıyoruz, yola çıkacağız. İstanbul'a indiğimizde haber vereceğim’ dedi. Sabah ‘günaydın’ mesajı attım ama 5 gündür yanıt alamadım. Eşimin gözaltına alındığını ekip arkadaşlarından öğrendim” dedi.

Kurtuluş Demirbaş'ın, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bazı açıklamalarının ardından Suudi yetkililer tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor. Ablası Aysun Kahraman, devlet yetkililerinden yardım isteyerek, “Kardeşim Kurtuluş Demirbaş, devlet davetiyle Suudi Arabistan'a gazeteci kameraman olarak gitti. Ülkeye dönmesi gerekirken tutuklandığını ekip arkadaşlarından öğrendik. Hayatından endişe duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti’ne, evine dönmesini istiyorum. Devlet büyüklerinden gerekli yardımın yapılmasını rica ediyorum” dedi.

EŞİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA SESLENDİ

Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım talep eden Pınar Demirbaş, Bakanlığa sunduğu dilekçede şunları belirtti: “Eşimin, dönüş tarihi olan 6 Temmuz 2024'te saat 01.00 sularında kimliği bilinmeyen 3 kişi tarafından Taif King Fahd Stadyumu'nda önce pasaportunun sorgulandığını, ardından açıklama yapılmaksızın bu kişiler tarafından bir arbede ile stadın arkasında belirtilen bir binaya götürüldüğünü ve orada kimseyle görüştürülmediğini ekip arkadaşlarından öğrendim. Cidde Türk Konsolosluğu'na durumu bildirdim ve talep edilen bilgi ve belgeleri ilettim. Eşimin neden ve hangi amaçla rehin alındığını bilmiyorum ve kendisinden haber alamıyorum. Eşimin can güvenliğinden endişe ediyorum. Mağduriyetimizin aydınlanması için ivedilikle yardım talep ediyorum.”

MESLEKTAŞLARINDAN DESTEK

Meslektaşları da Kurtuluş Demirbaş’ın adil yargılanması ve serbest bırakılması için ulusal ve uluslararası meslek ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulundu. Talepleri şöyle sıralandı:

Konsolosluk Erişimi: Suudi yetkililerden, Kurtuluş Demirbaş’a derhal konsolosluk erişimi sağlanması isteniyor. Kendisine gerekli hukuki yardımın sunulması ve sağlık durumunun kontrol edilmesi hayati önem taşıyor.
Adil Yargılama: Uluslararası toplumu, Demirbaş’ın adil ve şeffaf bir şekilde yargılanmasını talep etmeye çağırıyoruz. Davasının uluslararası adalet ve insan hakları standartlarına uygun olarak ele alınması gerekiyor.
İfade Özgürlüğü: Kurtuluş Demirbaş’ın tutuklanması, dünya genelinde gazetecilerin karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne seriyor. İfade özgürlüğünün korunması ve gazetecilerin korkusuzca çalışabilmesi için gerekli adımlar atılmalı.
Devlet Desteği: Demirbaş’ın ailesi, Türk devletinden avukat desteği talep ediyor. Bu desteğin bir an önce sağlanması, Demirbaş’ın haklarının korunması açısından kritik öneme sahip.

DİPLOMATİK KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA

Diplomatik kaynaklar, "Vatandaşımızın durumu 8 Temmuz akşamı Bakanlığımızın dikkatine getirildi. Hemen Suudi Arabistan makamlarından resmi olarak bilgi talep edildi. Konu yakından takip edilmekte olup, vatandaşımızın ailesi düzenli olarak bilgilendirilmektedir" şeklinde bilgi verdi.

suddi arabistan gözaltı