Strateji uzmanları uyardı: Türkiye'ye yönelik 'renkli devrim' tehlikesi

Türkiye-Suriye yakınlaşmasından rahatsız olan ABD, Suriyeli sığınmacıları ve muhalifleri, kışkırtma çabasında… Amerikan dış politikasına yön veren Washington Enstitüsü, Suriyeli sığınmacılar ile muhalifleri, Türkiye için “saatli bomba” olarak niteledi.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Enstitü’nün hazırladığı raporda, ayaklanma ve iç savaş tehditleri yer aldı. Strateji uzmanları, raporu Türkiye'ye yönelik "renkli devrim tehdidi" olarak değerlendirdi.

Türkiye – Suriye yakınlaşmasından rahatsız olan Amerika, Türkiye’nin hem içeride hem de dışarıda başına bela olabilecek bir sığınmacı ayaklanmasının pususuna yattı.

ABD dış politikasına yön veren düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nun hazırladığı raporda, Suriyeli sığınmacılar ve muhalifler için Türkiye’nin başına bela olabilecek ‘saatli bomba’ değerlendirmesi yapıldı.

Washington Enstitü’ne bağlı “Fıkra Forum” adlı girişim, bugünlerde Türkiye’deki sığınmacılar konusuna odaklanmış durumda… Girişimin son yayınladığı analizde, Analizde; Türkiye’de, artan enflasyon ve kötüleşen ekonomik gidişatla birlikte Suriyeli sığınmacılara yönelik empatinin, yerini şüphe ve öfkeye bıraktığı iddia edildi. Bu durumun bir dizi kışkırtıcı olayı beraberinde getirdiği belirtilerek, Kayseri ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan olaylar hatırlatıldı.

Analizde, Suriye’nin kuzeyine ilişkin kışkırtıcı ifadeler yer aldı. Türkiye’nin, bölgede Suriye halkının kendi kararlarını verebilme yetkisini gasp ettiği iddia edildi. Türkiye’nin, içerde ve Suriye’nin kuzeyinde ayaklanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu savunuldu.

Olası Erdoğan-Esad görüşmesinin etkilerine de değinilen analizde, “Suriye halkının geniş kesimleri bunu haklarına ihanet olarak görüyor.” denildi.

Türkiye’ye yönelik tehditler için analizi hazırlayan Fıkra Forum adlı girişim, ABD’nin Arap Baharı adı altında Batı Asya ve Kuzey Afrika ülkelerini istikrarsızlaştırma planını organize etmek için 2010 yılında oluşturuldu. Girişimin liderliğini “Arap Baharı’nın organizatörü” olarak bilinen David Pollock yapıyor.

Strateji uzmanları, ABD'li kuruluşun raporunu, Türkiye'ye yönelik "renkli devrim tehdidi" olarak değerlendirdi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

renkli devrim türkiye suriye