Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinde yeni gelişme! İlk 8 madde Meclis Komisyonu'ndan geçti

Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin 17 maddesinden 8 maddesi Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Sık sık vekiller arasında karşılıklı atışmaların yaşandığı görüşmelerde bu kez de konuşma süresinde kısıtlamaya gidilmesi tartışmalara yol açtı.

Çeşitli tartışmalar eşliğinde görüşmeleri süren sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifinin 8 maddesi Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti. Geriye 9 madde daha kaldı...

Teklif içinde en çok tartışılan madde 5’incisi oldu. Gelen tepkilerin ardından teklifte yer alan "ötanazi" ifadesinde değişikliğe gidildi. Maddeden “ötanazi” kavramı çıkarıldı. Yerine "Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9 Maddesi’nin 3. Fıkrasında yer alan hükümler uygulanır” ifadesi eklendi. Söz konusu madde de “ötanazinin” gerekli durumlarda veteriner hekimler tarafından uygulanabileceği yer aldı.

Kanun teklifindeki 8’inci maddeyle ise belediyelere ameliyathane açmak, ilaç ve ekipman temini yapmak gibi sorumluluklar veriliyor.

Maddeyle birlikte bu kez de bütçe yetersizliği tartışması yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ayhan Barut, bugüne kadar yaşanan barınak sorunlarının fon ve ödenek yetersizliğinden kaynaklandığını öne sürdü. Muhalefet milletvekilleri Tarım Orman Bakanlığı bütçesinin de sürece dahil olmasını istedi.

Salı günü yapılan görüşmelerin üçüncü toplantısı önceki günlere göre sakin başladı. Milletvekili katılımının azlığı da dikkat çekti.

Ancak bu kez de konuşma süresine kısıtlama getirilmesi krize neden oldu. Görüşmeler ilk başladığında daha uzun süre verilirken vekillere, üçüncü toplantıda komisyon üyeleri için bu süre 4 dakika ile sınırlandırıldı. Komisyona üye olmayanlara ise 3 dakikalık söz hakkı verildi.

Başlangıç saati 12 olarak bildirilen toplantının 12.40’ta başlaması da vekillerin tepkilerini beraberinde getirdi.

sokak hayvanları kanun teklifi meclis