Sokak hayvanları yasası Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! CHP, yasanın iptali için AYM'ye başvurdu

CHP, sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yasanın maddelerini AYM'ye taşıdı.

Haber Merkezi Haber Merkezi
Sokak hayvanları yasası Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! CHP, yasanın iptali için AYM'ye başvurdu

CHP, sokak hayvanlarına yönelik düzenlenen 17 maddelik yasanın, yürütme haricindeki 16 maddesinin iptali için yargıya başvurdu. 182 sayfalık dilekçe ile Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, yasayla birlikte hayvan ve çevre merkezci anlayışın terk edildiğini söyledi.

- Anayasa Mahkemesi'ni mümkün olan en ivedi tarihte toplanarak ilgili yasayla ilgili derhal yürütmeyi durdurma kararı vermesine ve yasayı tüm hükümleriyle beraber iptal etmeye davet ediyoruz.
- Hayvan haklarına, kamu yararına, devletin amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve tarafı olduğumuz uluslararası anlaşmaların iç hukukuna etkisine tümüne aykırı olarak düzenlenmiştir.
- Son 20 yılda sadece 200 barınak yapıldı. Yani yıl başına 10 barınak yapıldı. Son 2,5 yılda yalnızca 2,5 milyon hayvan kısırlaştırıldı. Bu çerçevede AKP'nin ve merkezi iktidarın bu sorundan sorumlu olduğu konusunda hiçbir tereddüt yoktur.

Sokak hayvanları yasası Anayasa Mahkemesi'ne taşındı! CHP, yasanın iptali için AYM'ye başvurdu - Resim : 1

Açıklamada barınakların yetersiz olduğuna dikkat çekildi. Tepkiler arasında yasanın yayınlandığı gün yürürlüğe girmesi de vardı.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "4 milyon sokak hayvanının varlığını yasanın gerekçesinde ifade ederken ve sadece 100 bin hayvan alacak barınak varken 'Tüm hayvanları toplayacaksın ve barınakta toplayacaksın barınakta tutacaksın' diyen bir yasanın bir geçiş hükmü bile görmeden yasanın yayımlandığı gün yürürlüğe girmesi iyi niyetle açıklanabilir bir tutum değildir." dedi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

chp sokak hayvanları anayasa mahkemesi