Sisi’den 12 yıl sonra tarihi Türkiye ziyareti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, yarın Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret sırasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Orta Doğu'daki artan gerilim ele alınacak, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için adımlar atılacak.

Yağmur Biçen Yağmur Biçen
Sisi’den 12 yıl sonra tarihi Türkiye ziyareti

12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde önemli bir ziyaret gerçekleşiyor. Ziyaret, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine yapılacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin çarşamba günü Ankara'da olması bekleniyor ve bu, Sisi'nin Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak.

Sisi, Beştepe'de düzenlenecek resmi törenle karşılanacak ve iki liderin baş başa yapacağı görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve barış çabaları masaya yatırılacak.

Görüşme sırasında Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye yaptığı insani yardımların artırılması konusundaki çabalar değerlendirilecek. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, İran'ın olası misilleme beklentisi ve Orta Doğu'da artan gerilim de iki liderin gündeminde olacak.

İlk Toplantı: Ziyaret kapsamında, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi cumhurbaşkanları başkanlığında ilk kez toplanacak.

Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda iş birliğinin artırılması konusu da görüşülecek.

Savunma alanında yapılacak anlaşmalar da iki liderin görüşme gündeminde yer alıyor.

Turizm, ulaştırma ve enerji gibi alanlarda iş birliğini geliştirecek yeni adımların atılması ve anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Sisi erdoğan