Sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenleme nasıl olacak? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı
Sokaklardaki sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılacak olan yasal düzenleme uzun süredir tartışılmaya devam ediyor. Konuyla ilgili son dakika açıklaması Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. İşte merakla beklenen yasal düzenlemenin ayrıntıları...
Sokaklardaki sahipsiz hayvanlarla ilgili tartışmalar son yıllarda artmış durumda. Özellikle sahipsiz köpeklerin saldırdığı insanlardan hayatını kaybedenlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu.
Hal böyle olunca sahipsiz hayvanların durumları ile ilgili hükümet harekete geçme kararı aldı. Kısırlaştırma ve uyutulma seçenekleri üzerinde değerlendirmeler yapılırken yapılacak olan yasal düzenlemenin ayrıntıları merak ediliyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin soru üzerine açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenleme konusunda Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; İçişleri ile Adalet bakanlıklarının çalıştığını belirtti.
Bir taslağın hazırlandığını dile getiren Yılmaz Tunç, şunları söyledi:
"Taslak çalışma Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz bunu değerlendireceklerdir. Bu, milletvekillerimizin değerlendirmesine mahsus bir durum. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu'nu çıkaran iktidarız. Hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, bu komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmiştir. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık."
Sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğinin görüldüğünü, ölümlere yol açan olayların yaşandığını aktaran Yılmaz Tunç, çocuklara, yaşlılara saldırma, trafik kazalarına neden olma gibi durumların söz konusu olduğunu, bunun önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Yılmaz Tunç, belediyelere ve bazı kurumlara düşen görevler olacağını, yasal düzenleme ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Dengeyi iyi korumamız lazım. Hem hayvanlarımızı koruyalım ama insan sağlığına zarar verecek, insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik orta yol bulunması gerekecektir." dedi.