Prof. Yuva: "Türkiye-Suriye işbirliği, ABD-İsrail saldırganlığını frenleyebilir"

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Türkiye-Suriye görüşmeleri konusunda yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor. Görüşmelerin geldiği noktayı değerlendiren Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva, İsrail'in saldırganlığını Türkiye-Suriye birlikteliğinin durdurabileceğini söyledi.

Haber Merkezi Haber Merkezi

Türkiye-Suriye görüşmelerinin ağır ilerlemesi gündemdeki yerini koruyor. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın açıklamaları ise aradaki krizle ilgili önemli ipuçları verdi. Esad, görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının her iki ülkeye de hasarlar verdiğini belirtti.

Görüşmelerin geldiği aşamayı Ulusal Kanal'a değerlendiren Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva Suriye'nin adım atmaya hazır olduğunu belirtti:

" Suriye'nin durumu düzeltmek ve  aşmak ve ayrıca da bölgeyi tehdit eden bu saldırıyı bertaraf edebilmek için Türkiye ile bu adımı atmaya hazırlığı olduğunu işaretlerini görüyoruz"

 Yuva, Türkiye-Suriye birlikteliğinin ABD-İsrail saldırganlığını da engelleyeceğini vurguladı: 

"Türkiye ile Suriye'nin artık zaman kaybetmeden İsrail'in bu saldırganlığını inşa ettiği Doğu Akdeniz'de, siyasi ve askeri işbirliği sonucunda bu tür patavatsız ve had bilmez terör eylemlerini de durduracaktır"

 Türkiye-Suriye ilişkilerinin uzun süredir bozuk olduğu için taraflardan gelen açıklamaların normal olduğunu belirten Profesör Yuva, ilişkilerin düzelmesi için koşulların uygun olduğunu söyledi.

"İlişkilerin düzelmesi koşulları olgun hale gelmiştir. Türkiye tarafı da Suriye tarafı da artık bunun bilincindedir ve bu adımı attılar. Ancak bazen Türkiye'den gelen  Suriye de anayasa,  Suriye tarafından gelen Türk askerinin önce oradan çekilmesi  talebi, ardından bu görüşmelerin yapılması  gibi açıklamalar aslında ikili ilişkilerin bu kadar uzun bir zamanında tahrip olduğu bir ilişki için çok normaldir."

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

suriye türkiye abd